Počeli "Dani Vlade Miloševića" u Banjaluci: Muzika i igra uprkos svemu

Milanka Mitrić
Foto: KC Banski dvor

Banjaluka – Nastupom Gudačkog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, i solista, u Banskom dvoru Kulturnom centru večeras je počelo 20. izdanje manifestacije "Dani Vlade Miloševića". Pod sloganom "Uprkos svemu", ovogodišnja smotra posvećena velikom kompozitoru, etnomuzikologu i pedagogu Vladi Miloševiću, trajaće do 15. juna, a tokom nekoliko dana biće održani raznovrsni programi njemu u čast.

Manifestaciju je svečano otvorila pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković.

- Poseban značaj ima edukativni karakter ove manifestacije. To je ono što predstavlja jedno od strateških opredjeljenja kulturne politike Republike Srpske, jer na taj način razvijamo publiku, širimo znanja i otvaramo vrata kulture svim građanima - smatra Ćakovićeva.

Na večerašnjem koncertu, kao solisti nastupili su Danilo Malešević (klarinet) i Saša Božić (klavir). Posjetioci su imali priliku da uživaju u Mendelsonovim, Prokofjevim i Šopenovim kompozicijama. Dirigenti na koncertu bili su Dušan V. Urošević i Branka Radošević Mitrović.

Iste večeri, takođe u Banskom dvoru, izvedena je predstava "Pelikan", Augusta Strindberga, u režiji Sonje Jovandić, a u dramatizaciji Aleksandra Vasiljevića.

Radi se o ispitnoj predstavi Jovandićeve, koja je student pozorišne režije  u klasi prof. Vladana Đurkovića i asistenta Gorana Damjanaca. Komad je rađen u saradnji sa studentima glume i dramaturgije Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.

- Predstava prikazuje koliko je bitna roditeljska figura u životu djeteta. Ukoliko roditelj stavlja sebe i svoje potrebe ispred potreba djeteta, on stvara osobu koja ne može da samostalno živi i savije svoje gnijezdo. Pelikan je ptica koja u nedostatku hrane uzima krv iz svog srca i hrani djecu. Majka Eliza radi suprotno od toga, ona uzima sve od porodice da bi zadovoljila svoje potrebe . No, nakon očeve smrti majčina obmana se polako otkriva - navedeno je o ovoj predstavi.

Manifestacija će biti nastavljena sutra, kada će u koncertnoj dvorani Banskog dvora od 18 časova biti održan didaktički koncert "Čika Vlado", prof. Saše T. Pavlovića. Nešto kasnije, u vijećnici Banskog dvora, od 20 časova, biće predstavljen projekat "Šta sve glas može", u kojem učestvuju Radoslava Vorgić Žuržovan (sopran), Marta Dragaš (violina) i Milica Svirac (violončelo).

Manifestacija će biti zatvorena 15. juna koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana