Počeli Dani čitanja u Republici Srpskoj

M.Mi.
Počeli Dani čitanja u Republici Srpskoj

BANjALUKA – Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je Dane čitanja, u Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ u Zalužanima. Dani čitanja, koji će trajati do kraja mjeseca, biće realizovani u nekoliko škola, a u okviru kampanje „Čitajmo zajedno“.

Trivićeva je prisustvovala času učenika trećeg razreda ove škole, te im je pročitala odlomak iz knjige „Ježeva kućica“ Branka Ćopića.

Dani čitanja realizuju se po prvi put, a planirano je da budu dio stalnih aktivnosti kampanje „Čitajmo zajedno“, a s ciljem popularizacije čitanja, književnosti i književnika, te izgradnje književne publike.

 - U okviru Dana čitanja u Republici Srpske sve škole organizovaće nastavne i vannastavne aktivnosti sa ciljem popularizacije čitanja, a prigodne aktivnosti biće upriličene i u svim bibliotekama u Republici Srpskoj. Povezivanje kulture i obrazovanje je neizostavan proces, jer samo na taj način možemo da njegujemo književnu publiku i gradimo buduće književnike -  rekla je Trivićeva.

Direktorica Osnovne škole „Jovan Dučić“ Zalužani Rankica Pušić istakla je da je ponosna što su u ovoj školi počeli Dani čitanja u Republici  Srpskoj.

- Ova manifestacija je podstrek našim učenicima da nastave sa čitanjem“ - navela je Puvićeva.

Ambasadori ovogodišnje kampanje „Čitajmo zajedno“ su književnici Milan Rakulj i Milanka Blagojević.

Književnik Milan Rakulj će poeziju govoriti učenicima jednog razreda Elektrotehničke škole u Banjaluci i to 24. novembra, dok će Milanka Blagojević 25. novembra održati književno druženje sa učenicima jednog razreda gimnazije Srednjoškolskog centra Šamac. Kampanju je podržala i književnica Aleksandra Čvorović, koja će 26. novembra  održati književni čas sa jednim razredom učenika OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana