Počeli 50. “Književni susreti na Kozari”

Srna
Počeli 50. “Književni susreti na Kozari”

PRIJEDOR - U Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru večeras je održana manifestacija “Veče krajiških pjesnika”, kojom su otvoreni 50. “Književni susreti na Kozari”.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović izrazila je zahvalnost svim pjesnicima iz potkozarskog kraja, grada Prijedora i ostalih gradova i opština suorganizatora, koji učešćem daju doprinos jubiralnim “Književnim susretima na Kozari”.

Pjesnik iz Prijedora Suzana Stupar rekla je novinarima da je ovom književnom večeri, osim tradicionalnih predstavljanja pjesnika zavičajnog kruga, znatno povećan obim događaja ove tradicionalne književne manifestacije.

Stupareva je do sada objavila pet knjiga poezije i proze, inicijator je i pokretač časopisa “Prijedorski potpis” i predsjednik časopisa “Snaga riječi”.

“Šta drugo kazivati u okviru žKnjiževnih susreta na Kozariž nego pjesmuž Moja Kozaraž”, istakla je Stupareva.

Pjesnik Danijel Gatarić iz Prnjavora, koji je do sada objavio dvije knjige poezije i dva romana, publici se predstavio knjigom poezije “42 varijacije”, objavljenom prije dvije godine posredstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Nisam ranije učestvovao na ovim susretima, ali sam poštovalac književnosti Skendera Kulenovića i ono što je specifično je da je kritičar koji je ocjenjivao moju posljednju knjigu ž42 varijacijež prepoznao određeni uticaj Skendera Kulenovića na moju poeziju, tako da mi je zadovoljstvo što sam dio ovih jubilarsnih susreta”, rekao je Gatarić.

Novinar i književnik iz Banjaluke Neda Gavrić, kojoj je ovo prvo učešće na “Književnim susretima na Kozari”, rekla je da joj je velika čast da bude dio ove manifestacije i da se publici predstavlja rodoljubivom i ljubavnom poezijom.

Gavrićeva je istakla da su njene tri knjige u pripremi, tri su već izašle, a riječ je o poeziji, zbirci kratkih priča, prozi i duhovnoj poeziji.

Ovogodišnji 50. “Književni susreti na Kozari” biće nastavljeni sutra, kada će, ako vremenski uslovi budu dozvolili, na Paležu biti održan mali poetski čas pod nazivom “Spomen na Skendera” sa početkom u 11.00 časova.

Riječ je o mjestu u srcu Kozare gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pročitao čuvenu poemu “Stojanka majka Knežopoljka”, kao pjesničko svjedočanstvo užasa ustaškog pokolja nad srpskim civilima na Kozari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana