Počela trka za Zlatni aplauz

Slobodanka Savić
Počela trka za Zlatni aplauz

Zvornik - Predstava "Građanin plemić", koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta Priština, sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i Narodnog pozorišta Beograd, otvorila je "Komedija fest" u Zvorniku.

U prepunoj sali Doma omladine zamjenik načelnika opštine Zvornik Danijel Dragičević proglasio je festival otvorenim, uz riječi da je kvalitet manifestacije svake godine bolji.

Zamjenik direktora Narodnog pozorišta u Prištini i glumac Bojan Stojčetović rekao je da komedija "Građanin plemić" mnogo govori i o vremenu u kojem živimo.

Kazao je da je to druga predstava koju prištinsko pozorište radi u saradnji sa beogradskim Narodnim pozorištem i da će uskoro na scenu zajednički postaviti još jedan dramski komad.

- Potpisali smo i protokol o saradnji, koji se ne odnosi samo na koprodukciju, nego koristimo i zgradu Narodnog pozorišta u Beogradu i imamo dobru saradnju na svim poljima - kazao je Stojčetović.

Podsjetio je da je predstava "Građanin plemić" premijerno izvedena prije godinu i po u Orahovcu na Kosovu i Metohiji, a poslije toga su imali brojna gostovanja.

V.d. direktora Doma omladine Dušan Petrović je istakao da je zadovoljan ovogodišnjim festivalskim programom.

- Festival će trajati do 27. maja i u takmičarskom dijelu nastupiće pet profesionalnih pozorišta. Osim predstave koja je otvorila festival, publika će imati priliku da pogleda još nekoliko zanimljivih komedija - najavio je Petrović.

Pozorište "Talija" iz Tuzle izvešće predstavu "Državni lopov", Scena "Maska" iz Šapca "Kraljicu smeha", Pozorište Prijedor "Djelidbu" i "Knjaževsko srpski teatar" iz Kragujevca predstavu "Moje bivše, moji bivši".

Petrović je kazao da će publika birati najbolju predstavu, kojoj će biti dodijeljena nagrada "Zlatni aplauz", a stručni žiri će izabrati najbolju predstavu, te najbolja glumačka i rediteljsko ostvarenje.

Ulaznica za sve predstave je četiri marke, organizator "Komedija festa" je Dom omladine, a pokrovitelj opština Zvornik.

"Retromorfoza"

Pozorište mladih Zvornik izvešće premijerno predstavu "Retromorfoza". Zvornička komedija nije u takmičarskom programu festivala. Premijera će biti održana u ponedjeljak uveče na zatvaranju festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana