Počela manifestacija "Stopama Luke Milovanova Georgijevića"

Srna
Foto: Srna

SREBRENICA - Tradicionalni prosvjetno-kulturni zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića" u Srebrenici počeo je danas premijernim emitovanjem radio-drame "On, život i g-đica Smrt" autora Dejana Kolovića iz ovog mjesta.

 

Organizator manifestacije, koja se održava četvrti put, je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" Srebrenica, a zbor se održava u znak sjećanja na jednog od tvoraca srpskog jezika, akcentologa, lingvistu Luku Milovanova Georgijevića, rođenog u Osatu u srebreničkoj opštini, rekao je predsjednik ovog društva Marko Milovanović.

Kolović je rekao Srni da je drama nastala iz priče koju je napisao još 2008. godine i želio je ekranizovati i snimiti kratki film.

"Zbog nepredviđenih okolnosti to nisam uradio i ljetos sam na banjskoj terapiji upoznao Branku Perić iz Bijeljine, čiji glas mi je zvučao prihvatljiv za radio-dramu. Razgovarali smo, upoznao sam je sa tekstom i namjerom i odlučili smo da uradim neke male izmjene i da snimimo radio-dramu, što smo učinili", objašnjava Kolović.

Prema njegovim riječima, drama govori o prolaznosti ljudskog života i da ljudi postaju slobodni tek ako se oslobode straha od smrti.

On je izrazio zadovoljstvo što je naišao na pozitivne ocjene uredništva "Prosvjetinog" časopisa "Srebrni vijenac" i što je emitovanje njegove drame uvršteno u program prosvjetno-kulturnog zbora posvećenog Luki Milovanovu Georgijeviću.

Nakon emitovanja radio-drame predstavljen je peti broj časopisa za kulturu, književnost i umjetnost "Srebrni vijenac" čiji je izdavač SPKD "Prosvjeta" iz Srebrenice.

U ovom broju časopisa objavljeni su nagrađeni i pohvaljeni pjesnički, prozni, novinarski i literarni radovi pristigli na konkurs koji srebrenička "Prosvjeta" raspisuje u okviru ove manifestacije, a koje je stručni žiri ocijenio reprezentativnim i predložio da budu objavljeni u časopisu.

Kulturni program biće nastavljen sutra u 17.00 časova podsjećanjem na 790 godina Mitropolije srebreničke, kao i podsjećanjem na život i književni rad prvog dječijeg pjesnika u srpskoj književnosti Luke Milovanova Georgijevića, čije ime nosi ova manifestacija.

Uslijediće i uručenje nagrada za pobjednike konkursa "Luka Milovanov Georgijević" za poeziju, prozu, novinski prilog i literarni đački rad.

Pobjednik konkursa za poeziju "Luka Milovanov Georgijević", prema ocjeni stručnog žirija, je Jasna Milenović iz Sremske Mitrovice. Prva nagrada "Zvonimir Šubić" za priču biće uručena Jeleni Kalajdžija iz Bijeljine.

Najbolji novinarski članak je Alekse Đukanovića iz Beograda kojem će pripasti nagrada "Boško Milovanović", dok će nagrada za najbolji literarni đački rad "Živan Jovanović" pripasti učeniku Matiji Blagojeviću iz Srebrenice.

Sutra će u okviru prosvjetno-kulturnog zbora nastupiti studenti Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva.

Program će biti nastavljen 1. decembra održavanjem okruglog stola o temi "Srebrenica u srednjem vijeku", a manifestacija će biti završena 16. decembra okruglim stolom povodom 120 godina od rođenja srebreničkog književnika Zvonimira Šubića.

Prosvjetno-kulturni zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića", te niz kulturnih i naučnih događaja omaž su liku i djelu Georgijevića /1784-1828/koji je kao jedan od najvećih intelektualaca svoga doba iza sebe ostavio osnove savremenog srpskog pisma i pravopisa, koje je Vuk Stefanović Karadžić misionarski usavršio i objavio.

Lukinim književnim tragom hodio je jedan zaboravljeni Srebreničanin, nagrađivani pripovjedač i romanopisac Zvonimir Šubić /1902-1956/ koji stvarajući u kočićevsko-ćorovićevskom duhu spada u znamenite bosanskohercegovačke književnike između dva svjetska rata.

Istim stopama su nastavili istaknuti srebrenički profesori, novinari i kulturni radnici Živan Jovanović /1921-1991/ i Boško Milovanović /1951-1996/ koji su živote posvetili osnivanju, razvoju i osavremenjavanju obrazovne, kulturne i informativne djelatnosti ovog dijela Podrinja. Po Georgijeviću, Šubiću, Milovanoviću i Jovanoviću utvrđene su i nagrade koje se dodjeljuju u okviru ove manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana