Počela manifestacija “Dani Marka Markovića”

Srna
Počela manifestacija “Dani Marka Markovića”

ZVORNIK - Promocijom knjige aforizama “Umnjaci izrastaju kasnije” Stanislava Tomića iz Zvornika večeras je u ovom gradu počela kulturna manifestacija “Dani Marka Markovića”, posvećena jednom od najznačajnijih književnih i kulturnih radnika u BiH.

Tomić je rekao da je knjiga nastala od aforizama koje je napisao u proteklih pet godina, da se u knjizi nalazi više od 300 aforizama koje je od ukupno 1.500 izabrao ugledni aforističar i stručni konsultant na ovom izdanju Jovo Nikolić.

“Ova knjiga aforizama nema neku centralnu poruku. Teme su različite, a suština je u tome da navedem čitaoce da kritički promišljaju život, prvenstveno svoj odnos prema sebi, prema drugim ljudima, prema zajednici”, rekao je Tomić.

Ističući da je aforizam sam po sebi vrlo zahtjevna forma, Tomić je rekao da u tom pogledu nema mnogo prostora za manevar nego se mora pogoditi suština iz jednog ili dva pokušaja.

“Čini mi se da aforističari imaju problem kojim promišljaju da li će čitalac da razumije njihovu poruku odmah ili ne”, rekao je Tomić i naglasio da je više pristalica da čitaocu ne treba servirati poruku da je odmah razumije, nego ga treba ostaviti da domisli i napravi svoju priču o aforizmu.

Tomić je naveo nekoliko aforizama: “Između mene i poslodavca vlada solidarnost, kad on mene nije prijavio, neću ni ja njega” – “Vještina miješanja pogače se prenosila sa majke na ćerku, dok zet nije umiješao svoje prste” – Srednjovjekovni vladari su ostavili zadužbine, naši zaduženja”.

Recenzent Jovo Nikolić rekao je da je knjiga veoma sadržajna te da je odabrao aforizme, dao sugestije i primjedbe koje je Tomić uvažio, što je jedan od rijetkih autora koji hoće da radi na taj način.

“Knjiga ima dosta aforizama, tu se prožimaju razne političke, školske, ekonomske, ljubavne i druge teme i ove aforizme zaista treba pročitati”, rekao je Nikolić.

Direktor Narodne bilblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović rekla je da se već četvrtu godinu organizuje manifestacija posvećena Marku Markoviću, koji je rođen u Zvorniku.

“Ovom manifestacijom, koja ima tendenciju da postane tradicionalna, želimo da naše sugrađane podsjetimo na sve ljude iz ovog grada koji su dali doporinos u razvoju kulture i književnosti, da ih sačuvamo od zaborava”, rekla je Stjepanovićeva.

Ona je dodala da će sutra, u okviru ove manifestacije, biti održana promocija knjige “Život na crticu”, autora Dejana Grujića, a završena u petak, 25. februara, predavanjem srpskog književnika Momčila Golijanina posvećenog književnom djelu Marka Markovića.

Marko Marković bio je prvi predsjednik Udruženja književnika BiH, dok mu je zamjenik bio Skender Kulenović, a sekretar Udruženja Isak Samokovlija.

Marković je bio i direktor sarajevske izdavačke kuće “Svjetlost”, kao i pozorišta u Sarajevu, a jedna biblioteka u Sarajevu je nosila njegovo ime.

Marko Marković rođen je u Zvorniku 1896. godine, a umro je na Palama 1961. godine. Objavio je, između ostalih, knjige “Kriva Drina” i “Od sumraka i do zore”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana