Počela književna kolonija u Ćopićevim Hašanima

Agencije
Počela književna kolonija u Ćopićevim Hašanima

Krupa na Uni - Peta književna kolonija "Rijeka misli" počela je danas u rodnom mjestu Branka Ćopića Hašanima, u organizaciji Teatra "Scena" iz Novog Grada.


Učesnike je kod ostataka Ćopićeve rodne kuće u selu Hašani, opština Krupa na Uni, pozdravio izvršni direktor Teatra Srećko Marčeta koji je podsjetio da ideja o književnoj koloniji živi od 2009. godine.

"Želja je bila da se mladim neafirmisanim piscima pruži podrška i prilika da se predstave javnosti", istakao je Marčeta.

On je podsjetio da je prošle godine, po završetku kolonije, objavljena zbrika djela dvanaest učesnika. "Ove godine "Rijeka misli" okupila je devet učesnika iz Novog Grada, četiri iz Krupe na Uni i jednog iz Dvora na Uni", rekao je Marčeta.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković rekao je da će Ćopićevo rodno mjesto biti dio spomen-područja "Bašta sljezove boje".

"Riječ je o velikom projektu čije će idejno rješenje biti završeno u novembru i biti predstavljeno u Beogradu u zadužbini Ćopića, u Banjaluci u Fondaciji "Branko Ćopić" i u Krupi na Uni", naveo je Kličković.

On je istakao da treba objediniti i povezati sve manifestacije i događaje koji se organizuju kao znak sjećanja na Ćopićev lik i njegovo djelo.

Učesnici književne kolonije posjetili su i spomen-školu "Branko Ćopić" u Hašanima.

Planirano je da narednih dana mladi pisci inspiraciju potraže u rodnim mjestima pisaca iz Novog Grada Ljube Jandrića u Žuljevici, Mladena Oljače u Pruscima i Dragana Kolundžije u Vodičevu.

Na kraju će biti objavljena zbirka djela nastalih na ovogodišnjoj književnoj koloniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana