Počela čarolija Snješkova u Dječijem pozorištu RS: Ledeno carstvo ispunjava najtoplije snove

Nevena Bunić
Počela čarolija Snješkova u Dječijem pozorištu RS: Ledeno carstvo ispunjava najtoplije snove

Banjaluka - Krdža Brdža, Djeda Mraz, Maša i Snješko Bijelić pozdravili su juče brojne banjalučke mališane koji su jedva dočekali da se fotografišu sa svojim omiljenim likovima, na otvaranju "Snješkova" u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Gužva i euforija, sreća u pogledima onih zbog kojih Dječije pozorište RS  stvara magiju sve ove godine potvrdila je još jednom značaj ove humanitarno kulturno zabavne manifestacije. Bajka je počela juče u podne, a kako to obično u bajkama biva Deda Mraz i Sveti Nikola, glavni junaci ovog dana stigli su u kočijama. Najljepše priče, koje će čuvati u sjećanju na srećom protkano djetinjstvo i ove godine ispričaće se i do 30. decembra objektivom zabilježiti u "Mašinom kutku", "Kući čika Bajke", gdje će se dodjeljivati paketići i igrati novogodišnje predstave.

Glasom i notama, muzičkih princeza Tare Grbić i Elene Kesić, pobjednica muzičkog takmičenja "Mali kompozitor", kao i nastupom dječijeg hora "Vrapčići, otvorena su čarobna vrata "Snješkova". Direktor Dječijeg pozorišta Predrag Bjelošević, pozdravio je mnogobrojnu publiku ispred teatra i zvanično otvorio ovo ledeno carstvo uručivanjem ključa Snješku.

- Potrudili smo se da zimska instalacija bude zanimljiva i privlačna mališanima, i da ima različitih sadržaja. Oni će imati priliku da se druže sa glavnim junacima iz naših predstava, sa Mašom i Medom, Snješkom Bijelićem, Krdžom Brdžom. Glavna tema i motiv nam je svemir, a osim predstava programom su predviđene plesne, slikarske i poetske radionice - rekao je Bjelošević.

Dječije pozorište postalo je svojevrsna kuća od snova, a svako dijete dobilo je slatkiš.

- Ovo je kulturna, zabavna, edukativna ali o humanitarna manifestacija. Novina je što ćemo ove godine prikupljati novac za djecu oboljelu od malignih bolesti iz udruženja "Iskra". Ulaz je naravno besplatan, ali pozivam roditelje da ostave marku ili više u obilježenoj kutiji za one kojima pomoć najviše treba - kazao je Bjelošević.

Kućni reditelj u Dječijem pozorištu RS, Aleksandar Pejaković rekao je da je u ovogodišnje izdanje "Snješkova" uloženo mnogo truda i vremena.

- U redovnim terminima održavaće se takozvana Mašina kuća bajki gdje će biti i žurka, i priče koje čita "Čika bajka". Izvešćemo tri predstave "Krdža Brdža", "Snješko Bijelić" i "Jaje". Imamo otvorenu mali eksperimentalnu scenu, gdje će za određen broj publike moći da se dodjeljuju paketići - naveo je Pejaković.

Ističe da je Snješkovo ima veliki značaj za grad, samo pozorište, ali najviše za mališane.

- Svakako da oni postaju kreativniji i da im posjeta ovom događaju uljepšava dane. A i mi odrasli i radnici pozorišta zajedno sa njima rastemo i produbljujemo svoju maštu i ideje - poručuje Pejaković.

Mališani se nisu suzdržali da zagrle svoje omiljene junake i da istražuju zimsku bajku.

- Najviše mi se sviđa ruski Djeda Mraz a zanimljive su mi i pozorišne lutke. Danas sam se slikala i sa Mašom i Snješkom. Ići ću i na predstavu o Snješku - rekla je šestogodišnja Tijana Bajić koja je u posjetila "Snješkovo" zajedno sa bakom i djedom.

Ono što je često jedna od glavnih poruka svih bajki je da život ne bi bio isti bez pravih prijatelja, a tako je bilo i ovaj put, jer je kompanija m:tel najmlađim posjetiocima podijelila balone i rukavice za hladne dane, a Kabinet predsjednice Vlade RS čokoladice kako bi ovaj dan učinili još slađim.

Maša i Medo

Mališani će imati priliku da se druže sa Mašom i Medom, glavnim junacima iz istoimene predstave.

- Riječ je o planetarnom hitu koji će imati premijeru 16. februara u Dječijem pozorištu RS. Od danas su oni tu kao svojevrsna priprema i promocija - rekao Pejaković.

Program za ovu sedmicu

* Ponedjeljak, 19.12.

Pjesnički matine 12 i 14 časova

Gost pjesnik: Vid - Vicko Vukelić

* Utorak, 20.12.

Mala škola plesa 12 i 14 časova

Baletski studio "Alegro"

* Srijeda, 21.12.

Školica slikanja sa Berinom Šuščević

12, 14 i 17 časova

*  Četvrtak, 22.12.

 Žurka kod Maše

12, 14 i 17 časova

* Petak, 23.12. u

Pjesnički matine 12 i 14

Gost pjesnik: Tode Nikoletić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana