Počela 13. Guča u Brčkom

Srna
Počela 13. Guča u Brčkom

Brčko - U Brčkom je danas počela tradicionalna 13. "Guča u Brčkom", koja se održava u okviru kulturno-sportske manifestacije "Savski cvijet - brčansko ljeto".

Guču je zvanično otvorio gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, koji je naglasio da truba poziva na druženje i zabavu, te da se nada da će takvih događaja u budućnosti biti sve više.


"Ovaj događaj je osmišljen da bi ljudi koji nisu u prilici da odu u Guču, mogli da osjete dio te atmosfere. Truba je nekada korištena za poziv u rat, a danas je pretvorena u osnovni instrument srpske tradicionalne muzike. Želim da truba i u budućnosti bude povod za radost i druženje svima", rekao je gradonačelnik Brčkog.

On je dodao da ga posebno raduje što na ovogodšnjoj brčanskoj Guči ima mnogo posjetilaca iz drugih opština.

Organizator ovog događaja Slobodan Aleksić kaže da Guča u Brčkom opstaje već trinaest godina i da to dovoljno govori o njenom kvalitetu.

"Od prve godine njenog organizovanja mnogo toga se promijenilo. Nastojali smo da obogatimo sadržaj kako u gastronomskom smislu, tako i u kulturno-zabavnom. Mislim da veliki broj posjetilaca svake godine govori da smo u tome i uspjeli", kaže Aleksić.

Gostima je poslužen besplatan svadbarski kupus, uz zvuke orkestra Dejana Jevđića iz Požege, višestrukog pobjednika sabora trubača u Guči.

Brčanska Guča traje dva dana, a ona je neformalno počela juče u Etno-restoranu "Kolubara", gdje se, uz zvuke trube, pravio svadbarski kupus koji je poslužen danas.

Održavanje ove manifestacije prvobitno je najavljeno za 7. i 8. avgust, ali je ona odgođena za danas, zbog pogibije dvojice Brčaka, koja se dogodila 6. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana