Pobjedničke note desetog Malog kompozitoraotpjevala Tara Grbić

Aleksandra Glišić
Pobjedničke note desetog Malog kompozitoraotpjevala Tara Grbić

Banjaluka - Kompozicija "Sat" u izvođenju Tare Grbić pobijedila je na 10. jubilarnom festivalu dječjeg muzičkog stvaralaštva "Mali kompozitor - Banjaluka 2016".

Banjalučanka Tara osvojila je i drugu nagradu publike na festivalu koji je u nedjelju uveče održan na velikoj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Sa vrijednim nagradama u Mrkonjić Grad vratila se Elena Kesić, koja je izvela pjesmu "Pjevajmo svi". Ona je osvojila drugu nagradu za kompoziciju, prvu nagradu publike, ali i priznanje za najbolji scenski nastup. Treću nagradu za kompoziciju sa identičnim brojem bodova podijelile su Jelena Ristivojević iz Bijeljine za pjesmu "Sanjajmo svijet u boji" i Milica Jovanović iz Čelinca za pjesmu "Moja plava zvijezda".

Prema već ustaljenoj tradiciji, festivalom "Mali kompozitor" i ove godine je obilježen Međunarodni dan djeteta. Brojna publika koja je ispunila salu Dječijeg pozorišta RS bila je oduševljena nastupom malih muzičara. Svi koji nisu bili u mogućnosti da dođu mogli su da prate direktan prenos Radio-televizije RS koja je bila generalni medijski pokrovitelj festivala.

Kao i prethodnih godina, vesele, romantične, šaljive pjesme, izvođači i plesači osvojili su srca dječjeg žirija, ali i publike svih generacija.   

O nagradama za najbolje pjesme odlučile su ocjene dječjeg žirija koji su činili Lela Milanović iz Bijeljine, Eva Nevesinjac iz Sarajeva, Nejra Brka iz Tešnja i prošlogodišnji pobjednici festivala, članovi dječjeg benda "Multivitamin" iz Banjaluke.

- Kako se u okviru svakog festivala iznose problemi djece iz određenih marginalizovanih kategorija i kontinuirano se radi na promovisanju i unapređenju položaja djece i zaštite njihovih prava, ponosni smo na činjenicu da nam je i ove godine partner UNICEF - najstarija svjetska organizacija koja se bavi pitanjima i problemima položaja djece - kaže direktor festivala kompozitor Mladen Matović napominjući da je ovo najznačajniji godišnji projekat udruženja "Art puls".

Za festivalska priznanja borilo se 16 kompozicija talentovanih malih kompozitora, tekstopisaca i izvođača iz cijele BiH. Povodom 10. rođendana promovisano je i specijalno izdanje - dvostruki kompakt disk sa više od 200 kompozicija i matrica sa dosadašnjih festivala.

Pokrovitelji festivala bili su kabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo civilnih poslova BiH i grad Banjaluka.

Priznanja

Prvu nagradu za tekst dobila je Milica Starčević iz Prijedora, a prvu nagradu za interpretaciju dijele Jelena Ristivojević iz Bijeljine i Lea Matijević iz Žepča. Pjeru Benetu iz Sarajeva i Ali Amani Huremović iz Tuzle pripala je druga nagrada za interpretaciju, a treća u istoj kategoriji Sofiji Kašanski iz Brčkog i Lamiji Mehinović iz Doboj Istoka. Treća nagrada publike otišla je u ruke Kristijanu Kikiju Laloviću iz Kalinovika. Ivana Pavlović iz Lopara i Suhejla Aljić iz Gračanice ravnopravno dijele prvu nagradu djece učesnika. Nagradu za cjelokupan umjetnički utisak dobio je Aljoša Kesić iz Laktaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana