“Pliva” okuplja 15 umjetnika

Aleksandra Madžar
“Pliva” okuplja 15 umjetnika

Banjaluka - Umjetnička kolonija “Pliva” u organizaciji galerije LTG biće održana i ove godine od 25. jula do 5. avgusta, gdje će učesnici imati priliku da stvaraju i uživaju u bajkovitom ambijentu na izvoru Plive.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” selektor Međunarodne likovne kolonije “Pliva” profesor Milivoje Unković i dodao da su pripreme u punom jeku, kao i da je sve usmjereno prema tome da umjetnička kolonija na Plivi besprijekorno funkcioniše.

- Ove godine u radu kolonije učestvuje 15 likovnih umjetnika iz Republike Srpske, Srbije, Španije i Engleske. Sve su to vrhunski umjetnici i profesori na akademijama i sa nestrpljenjem ih očekujemo - kazao je Unković.

Kada je riječ o temi kolonije i ove godine umjetnicima je pružena sloboda izražavanja.

- Vrlo je važno ispoštovati ono suštinsko što je karakteristično u postmodernizmu, a to je uvažavanje svih likovnih poetika na istom nivou, bez forsiranja jedne - naglasio je Unković.

Što se tiče pratećeg programa kolonije, Unković kaže da su taj dio posla ostavili za jul.

- Nadamo se da ćemo se dogovoriti sa banjalučkom Akademijom umjetnosti da bude održan jedan solistički koncert. Ukoliko vrijeme bude dozvoljavalo, naše goste ćemo upoznati sa čarima Vrbasa preko raftinga - kazao je Unković.

Ističe da se značaj kolonije ogleda i u spremnosti samih autora da kroz ovakav rad podare dio svoje umjetnosti i da ostave trag na ovim prostorima, spajajući različitosti u divnu umjetničku cjelinu.

Značaj

- Ovakve kolonije imaju višeslojno značenje, a kolonija na Plivi posebna je po atmosferi koja, prije svega, podrazumijeva jedno uvažavanje, harmoniju iz koje se stvaraju umjetnička djela - zaključio je Milivoje Unković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana