Plemenitost i dobrota pred mališanima

Aleksandra Madžar
Plemenitost i dobrota pred mališanima

Banjaluka - Premijera kultnog djela Džonatana Svifta, sa nešto izmijenjenim naslovom "Guliver u zemlji Liliputanaca", biće održana u subotu u 18 časova na daskama Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Jednu od najpoznatijih priča u evropskoj i svjetskoj klasičnoj književnosti na pozorišnim daskama oživio je poznati reditelj iz Poljske Jaroslav Antonjuk. Autor dramatizacije teksta je direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević. Rad na scenografiji i kostimografiji povjeren je svjetski priznatoj umjetnici Evi Farkašovoj, koja je i autor lutaka.

- Komad je najviših estetskih dometa, a festivalskog je tipa. Očekujemo da će biti jedan od naših favorita na međunarodnim festivalima. Nadamo se da će i ova predstava, kao "Tužni princ", "Folklorna magija" i druge naše velike predstave uzdizati ugled našeg pozorišta u svijetu, ali i ugled kulture i scenske umjetnosti za djecu Republike Srpske - rekao je Bjelošević.

Posebno ćemo mi odrasli, kako je rekao, kroz znakove, simbole i metafore date u predstavi moći da shvatimo želju pisca da pokaže Gulivera kao jednog plemenitog lika.

- Svift je u svom vremenu osjetio potrebu za velikim čovjekom, koji bi popravio i društvo i ljude. Svi smo mi mali, ali je potreban neko, kao mesija, koji će nas popraviti, ispraviti, doraditi. U predstavi je to predočeno na najljepši način - istakao je Bjelošević.

Reditelj Jaroslav Antonjuk kaže da mu je bila želja da oživi Gulivera u zemlji Liliputanaca i u zemlji velikana u cjelini.

- Htio sam da pokažem kontrast i tamo gdje je Guliver veliki i tamo gdje je on mali. To bi bio zaista veliki projekat, koji samim tim zahtijeva i velika finansijska sredstva. Napravili smo jednu kombinaciju glumaca i lutaka koja će publici sigurno biti interesantna - najavio je reditelj.

Antonjuku je ovo treća režija u DPRS-u, a radio je i predstave u Srbiji, Crnoj Gori, te bio u žiriju pozorišnih festivala za djecu. Direktor je pozorišne kuće "Teatar lalki" u Poljskoj, a pored režije, Antonjuk glumi, bavi se teatrološkim radom, kao i pisanjem za djecu i mlade.

Naslovu ulogu Gulivera povjerio je glumcu Dušku Mazalici, a u komadu igraju i Svjetlana Andrić, Saša Terzić, Aleksandra Spasojević, Ana Anđelić i Aleksandar Blanić. Svoje glumačke kreacije pokazaće i Đorđe Janković, Zorana Šuman i Dragan Banjac.

Dio svog iskustva i kreativnosti tokom rada na ovoj predstavi dala je i Eva Farkašova, koja kaže da je i ranije gledala kako su reditelji postavljali ovaj komad na scenu.

- Cijela mehanika je onda okrenuta ka tome da se scene odigravaju brzo. Inspiraciju za kostime i scenografiju  tražila sam u starim ilustracijama, starim baroknim kostimima i starobaroknoj slici - kazala je Farkašova.

Škola glume

Pored bogatog repertoara, u novoj sezoni 2014/2015. mališani koji se pronalaze u svijetu umjetnosti i teatra imaće priliku da pohađaju školu glume u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Kroz magiju teatra vodiće iz glumica Božana Bijelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana