‹‹Plavi čuperak›› poezija za sva vremena

Aleksandra Madžar
‹‹Plavi čuperak›› poezija za sva vremena

Pedeset godina od izdavanja kultnog djela za djecu "Plavi čuperak" Miroslava - Mike Antića, davne 1965. biće obilježen ove godine brojnim kulturnim manifestacijama.

U čast ovog velikog srpskog pisca obilježava se tradicionalna manifestacija "Antićevi dani" od 12. do 14. marta u Kulturnom centru Novi Sad. Manifestacija pod nazivom "Plavi čuperak ne stari: 1965 - 2015" posvećena je upravo ovom jubileju - 50-godišnjici od prvog izdanja zbirke. U okviru programa biće organizovana izložba izdanja "Plavog čuperka".

Čitajući ovu zbirku odrasle su mnoge generacije. To su pjesme o bezbrižnom djetinjstvu, o prvim ljubavima, snovima i tajnama, o odrastanju. Među njima su: "Prvi tango", "Tajna", "Dosadna pesma", "Plavi čuperak", "Snovi", "Plava zvezda", "Posle detinjstva"...

Pjesnik Mika Antić, u jednom razgovoru je rekao da je čitao mnoge pisce i da su na njega svi uticali, ali je malo onih, kako je govorio, koji su mu ostali dobri i vječiti prijatelji.

U dječjoj literaturi, na primjer, kako je govorio, nikad se nije razočarao u Sent Egziperija. U svom djelu, Antić, poput Egziperija, pokazuje koliko su vrijedne male stvari koje odrasli ljudi ne primjećuju. On piše o sitnicama koje čovjeka okružuju, a koje on nije u stanju da primijeti opterećen svakodnevnim životnim aktivnostima.

U obraćanju djeci on kaže "Moje pesme nisu pesme, nego pisma svakome od vas. One nisu u ovim rečima, već u vama, a reči se upotrebljavaju samo kao ključevi, da se otključaju vrata iza kojih neka poezija, već doživljena, već završena, već mnogo puta rečena, čeka zatvorena da je neko oslobodi"

Režirao je filmove "Doručak sa đavolom", "Sveti pesak", "Široko je lišće", "Strašan lav". Pisao je dramska djela i jedan roto roman.

Miroslav - Mika Antić (14. mart 1932, Mokrin - 24. jun 1986, Novi Sad)  prije nego što je postao poznat bavio se raznim poslovima - bio je mornar, radio u lutkarskom pozorištu.

Sem pisanja bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista "Ritam" i Zmajevog "Nevena", "Dnevnika" u Beogradu i "Mladog pokolenja" u Novom Sadu.

 

"Plavi čuperak"

Plavi čuperak obično nose

neko na oku,

neko do nosa,

al ima jedan čuperak plavi

zamislite gde?

- U mojoj glavi.

 

Kako u glavi da bude kosa?

 

Lepo.

U glavi.

To nije moj čuperak plavi,

već jedne Sanje iz šestog "a".

 

Pa šta?

 

Videćeš šta - kad jednog dana

čuperak nečije kose tuđe

malo u tvoju glavu uđe,

pa se umudriš,

udrveniš,

pa malo-malo... pa pocrveniš,

pa grickaš nokte

i kriješ lice

pa šalješ tajne ceduljice,

pa nešto kunjaš,

pa se mučiš,

pa učiš - a sve koješta učiš.

 

Izmešaš rotkve i romboide.

Izmešaš nokte i piramide.

Izmešaš leptire i gradove.

I sportove i ručne radove.

I tropsko bilje.

I stare Grke.

I lepo ne znaš šta ćeš od muke.

 

Sad vidiš šta je čuperak plavi

kad ti se danima mota po glavi,

pa od dečaka - pravog junaka

napravi tunjavka i nespretnjaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana