Pjesnikinja Hristina Mrša o prvoj zbirci “Pjesme” za “Glas Srpske”: Suština je pisati radi sebe

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

U svom skromnom stvaralačkom vijeku imala sam važan trenutak kada sam sa jednostavnih, dječijih pjesmica, prešla na složenije teme i promišljeniji jezički izraz. Pod dječijim pjesmicama ne podrazumijevam pjesme namijenjene djeci, već pjesme koje je doslovno napisalo dijete.

Kazala je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” mlada banjalučka pjesnikinja Hristina Mrša, započevši priču o svojoj prvoj zbirci “Pjesme”. Zbirka je ove sedmice promovisana u Banskom dvoru na događaju koji je organizovalo Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, u saradnji sa Banskim dvorom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, kao jedan oblik doprinosa stvaranju nove čitalačke publike i podsticaja mladima da pišu.

- Daleko od toga da nisam bila dijete i nakon svog pjesničkog “preobražaja”, koji se desio kada sam imala dvanaest godina, nakon učešća na Međunarodnom festivalu poezije u Rumuniji 2018. godine. Tada sam, okružena iskusnim pjesnicima, otkrila istinsku moć pjesničke riječi i počela ozbiljnije da se zanimam za poeziju. Moja zbirka okuplja pjesme koje su uvezane tematski, od pjesama inspirisanih prirodom, izmišljenim likovima, posvećenih prijateljima i porodici, ljubavnih pjesama, do složenijih tema kao šti su problemi savremenog društva - rekla je Mrša, koja je 2018. na prvom Festivalu književnosti “Imperativ” bila učesnica radionice pisanja za djecu “Bajkovnica”.

Prema riječima ove mlade pjesnikinje, koja ima samo petnaest godina, pisanje i stvaranje u trenucima pjesničkog nadahnuća nadilazi njene uobičajene sposobnosti razmišljanja.

- Nerijetko se nađem u situacijama kada sopstvene stihove shvatim tek mnogo vremena nakon što su napisani, iako su dospjeli iz mog pera. Inspiracija dopire iz unutrašnjosti, kroz tihe bitke i razmišljanja, vrtloge osjećanja, ali i spolja, kroz prirodu, zanimljive ljude i različite vidove umjetnosti. Na moje pisanje i nastanak pojedinih pjesama više je uticala poezija kao takva, nego sami njeni autori - dodaje ona.

Osvrćući se na pomenuto pjesničko nadahnuće, ona ističe da, nakon objavljene zbirke pjesama, u kojoj se nalaze 22 pjesme, ona ne planira da se ograniči na jedan književni rod, i u budućnosti bi se posvetila prozi.

Njene pjesme objavljivane su u zbornicima, a dobitnica je i brojnih priznanja za svoj rad, što je, kako navodi, potvrda da radi kvalitetno, a to je posebno značajno za nekoga ko tek počinje da se bavi književnošću.

- Uvijek sam više voljela pisati u trenucima nadahnuća, ali smatram da je s vremena na vrijeme potrebno okušati se i u pisanju na zadatu temu, kako se kaže, da se naoštri pero. Nagrade su značajne, pogotovo mladim pjesnicima, jer nam ulivaju samopouzdanje, ali nisu presudne. Suština je pisati radi sebe, svojih emocija i potreba, a kad se piše iskreno, iz srca, nagrade dođu prirodno - smatra ona.

Svim mladim pjesnicima, koji tek počinju da pišu, poručuje da se oslobode, a vršnjacima da oplemene vrijeme radeći ono što vole.

- Svima koji počinju da pišu poručujem da oslobode svoje misli iz kaveza pravila i ustaljenih književnih normi, i pretvaraju svoja čista, ogoljena osjećanja u riječi. Imajte na umu da talenat nije presudan, trud i rad na svojim vještinama dovode do napretka - dodaje Mrša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana