Pjesnik Slobodan Zubanović 8. septembra otvara "Brankovo kolo"

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Najveća pjesnička manifestacija u Srbiji i okruženju "Brankovo kolo", posvećena srpskom pjesniku Branku Radičeviću, biće održana od 8. do 18. septembra u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i na Stražilovu, a otvoriće je pjesnik Slobodan Zubanović.

U 10 različitih ambijenata i prostora u okviru 54. "Brankovog kola" nastupiće veliki broj pjesnika i pisaca raznih generacija, muzičkih i dramskih umjetnika, filozofa i duhovnika, saopšteno je iz istoimene organizacije.

Zubanović će ovu manifestaciju otvoriti 8. septembra u 11.00 časova u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, kada će govoriti svoju besjedu o Branku Radičeviću.

Njemu će tom prilikom, za ukupno pjesničko djelo, a povodom nove besjede o Radičeviću, biti svečano uručeno visoko priznanje "Brankovog kola" - "Statueta Branka Radičevića" /rad vajara Jovana Soldatovića/.

U proteklim decenijama, "Brankovo kolo" svečano su otvarali ugledni pjesnici i pisci, između ostalih, Stevan Raičković, Desanka Maksimović, Miroslav Antić, Borislav Pekić, Rajko Petrov Nogo, Ljubivoje Ršumović, Duško Radović, Pero Zubac, Blaže Koneski, Duško Trifunović, Miro Vuksanović, Milovan Vitezović, Matija Bećković...

Slobodan Zubanović rođen je 16. marta 1947. godine u Beogradu. Objavio je 13 knjiga pjesama i šest knjiga eseja, putopisa, zapisa i razgovora, priredio pet knjiga, autor je 10 scenarija o pjesnicima, a njegove pjesme prevedene su na engleski, ruski, francuski, italijanski, kineski, rumunski, poljski, bjeloruski, švedski, slovenački i makedonski jezik. 

Radio je kao urednik i sekretar u listu "Književne novine", bio glavni urednik "Poezije", časopisa za pjesničko stvaralaštvo i teoriju pjesništva, i glavni urednik "Književnog magazina".

Dobitnik je posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije, laureat nagrade "Desanka Maksimović", "Disove nagrade", "Branko Miljković", "Zmajeve nagrade", nagrada "Isidora Sekulić", "Vasko Popa" i Milan Rakić", kao i "Nolitove nagrade".

S kraja 19. i s početka 20. vijeka /1895-1914/ u Sremskim Karlovcima izlazio je list za književnost, zabavu i pouku "Brankovo kolo", a njegovu misiju nastavlja danas kulturna institucija istog imena, koja brojnim programima i sadržajima obilježava uspomenu na velikog srpskog pjesnika Branka Radičevića.

Posljednjih godina "Brankovo kolo" steklo je veliki ugled širom zemlje i, po javnim ocjenama, smatra se najboljom manifestacijom te vrste u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana