Pjesničke zbirke u izboru “Glasa Srpske” u čast obilježavanju Svjetskog dana poezije: Život i vječnost u stihovima

Milanka Mitrić
Pjesničke zbirke u izboru “Glasa Srpske” u čast obilježavanju Svjetskog dana poezije: Život i vječnost u stihovima

BANjALUKA - “Tugu ne možeš opisati. Ona je poplava koja nosi sve pred sobom, podriva kuće, rije nasipe, valja bregove. Čovek je premlaćeno pseto nikom potrebno. Mrzim tugu. Tugu ne možeš izraziti. Ona je požar koji tinja godinama i bukne, očas planu šume, nestanu gradovi”.

Ovi stihovi pjesnika Dušana Matića, iz njegove pjesme “Samoća”, opisuju najdublja stanja čovjeka, pokazuju snagu poezije, i njenu stalnost u svakodnevici čovjekovoj, samo su dio velikog mozaika poezije koja nastaje širom svijeta, a koju slavimo danas, na Svjetski dan poezije.

Poezija postoji, kao, uostalom, i svi mali i veliki dijelovi umjetnosti, da nas dirne, pomjeri, da poljulja ili umiri sklad u našim bićima, da nasmije, da rasplače i da nas dovede do neke spoznaje.

Otkad čovjek stvara, ko zna koliko sličnih misli i osjećanja je na različite načine, drugačijim stihovima napisano, opjevano i pročitano. Pjesnici i pjesnikinje stvaraju stalno, svakog časa negdje na papir biva utisnut koji stih, perom, olovkom, pisaćom mašinom ili tastaturom na telefonu. Svakog časa, od nekoliko milijardi ljudi, negdje neko čita neki stih i pronalazi ili gubi sebe u poeziji.

Svaki čitalac traži nešto drugačije u onome što čita, i svako se pronađe ili izgubi u nečijim riječima. Povodom današnjeg Svjetskog dana poezije, koji se obilježava od 1999. godine, u osvit proljeća i vedrih, sunčanih dana, za čitaoce “Glasa Srpske” izabrali smo nekoliko knjiga poezije, jer dijeljenje pisane riječi sa drugima je samo mali doprinos svakodnevnom suživotu s književnošću, kojoj nisu potrebni datumi, ni određeni dani da bi bila čitana i dijeljena.

“Kora”, Vasko Popa 

Vasko Popa jedan je od najznačajnijih srpskih pjesnika, od čije smrti je prošle godine obilježeno trideset godina, a od čijeg rođenja će ove godine biti obilježen čitav jedan vijek. Ove godine i prisutnost njegove poezije danas pokazuju jednu malu vječnost koju sama poezija održava, u različitim vremenima.

“Kora” je objavljena 1953. godine i jedna je od najboljih zbirki pjesama u srpskoj književnosti. Sastoji se iz četiri cjeline: Opsednuta vedrina, Predeli, Spisak i Daleko u nama. Ova zbirka od svoje objave do danas ostavila je trag na mnoge generacije čitalaca i bila inspiracija, ali i tema rasprava mnogim pjesnicima i tumačima književnosti.

“Vodič kroz požare”, Ognjenka Lakićević

Zbirka pjesama “Vodič kroz požare” pjesnikinje i muzičarke Ognjenke Lakićević objavljena je 2019. godine u izdanju “Loma”.

- Život se ponekad čini kao opustošen i opožaren krajolik. Moramo naučiti kretati se u takvom okruženju kako bismo se barem nadali da ćemo pronaći izlaz. O takvoj potrazi govore pjesme iz nove zbirke Ognjenke Lakićević. To je mala, osobna pobuna protiv pakla koji svi zajedno stvaramo - zabilježio je o “Vodiču kroz požare” urednik izdanja, pjesnik Marko Tomaš.

Ognjenka Lakićević autorka je i zbirki “Ispod stepeništa”, “Ulubljenja”, “Ljubavna pisma Guglu” i “Troje”.

“Šifra”, Horhe Luis Borhes

Horhe Luis Borhes bio je jedan od najvećih svjetskih književnika i čovjek koji je poezijom, ka­o i prozom, ostavio pravo književno blago svijetu.

- Borhesova oporuka je u naslovu - život je šifra, enigma, zagonetka, baš kao i ono što dolazi pre i posle njega, velika tajna sačinjena od konačnog broja dana i časova koje smo proživeli, koraka koje smo načinili, knjiga koje smo pročitali. Ono čemu se mladi Borhes divio u Vitmenovoj poeziji, čežnji za ljudskim bratstvom, sada zvuči u njegovim sopstvenim stihovima, na jedan drukčiji način: “Šifra” je poezija tragične vedrine - zabilježeno je u srpskom izdanju ove knjige.

“Brod u boci”, Arsen Dedić

Prva zbirka pjesama Arsena Dedića “Brod u boci” prvi put je objavljena daleke 1971. godine, a obuhvata pjesme i šansone. Zbirka je doživjela nekoliko izdanja i prodata je u nekoliko desetina hiljada primjeraka (do 1988. godine prodato je čak 80.000 primjeraka).

- “Brod u boci” će iznenaditi samo one koji ne znaju da se Arsen Dedić u javnom životu najprije javio pjesmama, nešto kasnije tekstovima za zabavne melodije (potpisujući ih pseudonimom, da ne bi svoje ime identifikovao s jednom djelatnošću koje su pravila onemogućavala svaki stvaralački rad) i, naposljetku, kao kompletan autor šansona - zabilježio je u predgovoru Zvonimir Golob.

“Ja sam niko, a ti, ko si?”, Emili Dikinson

Američka pjesnikinja Emili Dikinson u svijetu književnosti ostavila je brojne pjesme koje su čitane, pominjane i tumačene nakon više od 130 godina od njene smrti. Za života je objavila samo deset pjesama i jedno pismo premda je napisala više od 1.800 pjesama. Samo neke od njih objedinjene su zbirkom “Ja sam niko, a ti, ko si?”, koja je 2016. godine objavljena u izdanju “Malog vrta”, u prevodu Aleksandra Šurbatovića.

Osim Šurbatovića, pjesme Emili Dikinson na srpski jezik prevodili su Branka i Ivan. V. Lalić, Jasna Levinger, Marko Vešović, Vladimir Jagličić, Asja Bakić i drugi.

Događaji

Povodom Svjetskog dana poezije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske organizuje danas druženje s piscima i čitanje poezije. Program “Poeiziofon” uživo počinje u 12 časova.

- Svi su pozvani da pročitaju svoju omiljenu pjesmu ili da predstave poeziju koju su napisali - poručuju iz NUBRS.

Srpsko-prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Srebrenice obilježiće Svjetski dan poezije organizovanjem pjesničke večeri, čiji program će početi večeras u 17 časova u čitaonici Narodne biblioteke.

Ovaj dan biće obilježen i u biblioteci Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci večeras u 18.30 časova, te u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana