Pjesma na krilima emocija

Aleksandra Madžar
Pjesma na krilima emocija

Banjaluka - Burni aplauzi koji su odjeknuli u koncertnoj sali Banskog dvora ispratili su svaku notu kompleksnih kompozicija umjetničke muzike različitih epoha koje je ženski kamerni hor "Banjalučanke" izveo za svoju vjernu publiku.

Svečanom koncertu, koji je održan u subotu uveče i na kojem su "Banjalučanke" ponovo "ubile" dirigenta Mladena Matovića, prisustvovali su predstavnici javnog i kulturnog života, kao i mnogi zaljubljenici u umjetnost.

- Još uvijek se nalazimo na krilima emocija, ali po reakcijama prisutnih ovo je u izvođačkom i programskom smislu zasigurno jedan od naših najkompletnijih i najuspješnijih koncerata izvedenih pred domaćom publikom - rekao je Matović.

Dodatna motivacija i inspiracija rasla je sve vrijeme koncerta, jer kako kaže Matović, privilegija je bila nastupati u prepunoj dvorani, što je budilo želju da publici prirede veče za pamćenje.

- Poslije jedne od najuspješnijih sezona  u istoriji ansambla i osvajanja značajnih nagrada na međunarodnim takmičenjima u Njemačkoj, Mađarskoj i Španiji, koncert za naše sugrađane ispunio je naša srca - dodao je Matović.

Aplauzom je posebno nagrađeno izvođenje afričke tradicionalne pjesme "Kumbaja" iz Konga, u kojoj se u ulozi soliste pojavio dirigent hora Mladen Matović.

Kao solisti su nastupili članovi hora Marija Dulić, Mirjana Kalabić, Miona Graorac, Biljana Smiljić i Jelena Novković. Klavirsku pratnju pružio je Mladen Janković, dok se Sven Mehičić predstavio bitboksingom, a Zoran Vujić kao perkusionista.

Drugi dio koncerta obuhvatio je popularniji repertoar i aranžmanski atraktivne horske obrade nekih od najvećih svjetskih hitova popularne muzike, među kojim su bile melodije bezvremenih muzičkih sastava "Queen", "ABBA", te poznate numere iz čuvenih holivudskih ostvarenja.

Podrška

- Hor "Banjalučanke" direktno se kvalifikovao na Svjetsku horsku olimpijadu u Rigi, kao jedini predstavnik iz Republike Srpske i BiH. Ako već u Republici Srpskoj imamo ansambl koji je uvršćen na rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta, onda i podršku takvom ansamblu treba uskladiti sa tom konstatacijom i omogućiti njegov dalji razvoj i napredak - naglasio je Mladen Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana