Pjesma kao pjesnikova zahvalnica

Aleksandra Glišić
Pjesma kao pjesnikova zahvalnica

Banjaluka - Čitanjem pjesme, koja je predgovor u nagrađenoj zbirci "Kardiogram bjekstva", pjesnik Predrag Bjelošević na simboličan način zahvalio je za Godišnju nagradu koju je dobio od Udruženja književnika RS.

Bjelošević je dobitnik priznanja za najbolju knjigu u 2013, koje mu je uručeno na književnoj večeri održanoj u utorak u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

Pjesnik je ljubiteljima poezije govorio svoju pjesmu "Zašto mi daruješ više nego što zaslužujem" uz riječi da je to i njegova zahvalnica, a nagradu je uručio ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija.

- Bjelošević se u svom radu istakao kao književnik i uspješan čovjek koji je iskazao talenat na više polja umjetnosti. Drago mi je da u Banjaluci i Srpskoj postoje ljudi koji imaju snagu i viziju da se na ovakav način izražavaju - kazao je Mutabdžija.

O poeziji ovog pjesnika govorili su književni kritičar iz Beograda Nenad Milošević i banjalučki književnik Ranko Risojević.

Svi koji su došli na ovo književno veče imali su priliku da prošetaju kroz stihove nagrađenog pjesnika osvijetljene svjetlima književne kritike. Predstavljeno je drugo dopunjeno izdanje knjige "Kardiogram bjekstva" koje je objavila "Art scena - Treći trg" Banjaluka - Beograd.

- Nisam znao da je Bjelošević veliki pjesnik sve dok nisam sticajem okolnosti pročitao neke njegove knjige i ostao zapanjen, jer je on jedan od najvećih savremenih srpskih poeta - kazao je Milošević.

Poeziju banjalučkog pjesnika govorio je glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica, a za muzički dio bila je zadužena Sunčica Lončar, koja je svirala na flauti.

Prvi dobitnik

- Nagrada Udruženje književnika Srpske u ovom trenutku ima dvostruku vrijednost, prvenstveno za mene kao pisca, jer sam prvi dobitnik. Ali je jako važno da je Udruženje ustanovilo ovo priznanje koja bi trebalo da se iz godine u godinu dodjeljuje najboljim knjigama i autorima - kaže Predrag Bjelošević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana