Pjesma Jedinstva od Slovačke do Njemačke

Aleksandra Glišić
Pjesma Jedinstva od Slovačke do Njemačke

Banjaluka - Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke otputovalo je juče u Bratislavu gdje će do nedjelje održati četiri nastupa na Međunarodnom horskom festivalu.

"Jedinstvo" će poslije predstavljanja publici u glavnom gradu Slovačke produžiti koncertnu turneju do 14. jula u Njemačkoj, Češkoj i Austriji. Banjalučki hor predvođen dirigentom mr Nemanjom Savićem izvešće širok spektar djela različitih stilskih epoha (kompozicije iz renesanse, klasike, perioda romantizma, kao i kompozicije savremenih domaćih i svjetskih kompozitora) iz oblasti duhovne, svjetovne umjetničke muzike, kao i kompozicije folklornog sadržaja.

- Uz mješoviti hor SPD "Jedinstvo" nastupiće i solisti Karolina Mihajlović - sopran, Živan Živanović, kao solo tenor i solista na violini te Nenad Nikić na harmonici - najavio je Nemanja Savić.

"Jedinstvo" je jedno od najstarijih društava u Republici Srpskoj. Osnovano je 1893. godine i djelovalo je, sa prekidom za vrijeme Prvog svjetskog rata, sve do 1941. godine, kada mu je zabranjen rad. Društvo je imalo veoma značajnu ulogu u očuvanju narodne tradicije, duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda Banjaluke i Krajine. Na inicijativu protojereja stavrofora Ratka Radujkovića i mr Nemanje Savića 1992. godine obnovljen je rad ovog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana