Pisci vode hladni rat

Aleksandra Madžar
Pisci vode hladni rat

Banjaluka - Književne promocije u Republici Srpskoj najčešće su slabo posjećene, a rijetko viđeni gosti su i pisci, koji ne pružaju gotovo nikakvu podršku jedni drugima.

- Čovek se inače u životu najčešće doseti potrebe za solidarnošću kada je i sam u nekoj nevolji. A pošto su i pisci ljudi, ista stvar važi i za njih. Tek kada se zabrinu da im niko neće doći na književno veče, shvate da jedni drugima ne idu na promocije - istakla je književnica iz Beograda Jelena Lengold.

Kazala je da ne razumije pisce koji se hvale da ne čitaju knjige svojih kolega i govore da im je književnih promocija preko glave.

- Kakva je to ljubav prema književnosti ako neko misli da je toliko iznad svega toga da mu nije više potrebno da prati šta kolege pišu i kako razmišljaju? Svako od njih verovatno misli da je toliko genijalan da više ne mora da meri svoje delo ni prema kome drugom - kazala je Lengoldova.

Smatra da takav stav vodi do zaključka da u svemu tome postoji ogromna doza narcisoidnosti i neozbiljnosti.

- Odlazak na književne večeri svojih kolega predstavlja stvar lepog vaspitanja, prijateljskog gesta i razumevanja, ali i način da svaki književnik pomogne sam sebi - istakla je Lengoldova.

Da pustoš i promaja vladaju u kulturnim centrima u vrijeme promocija ističe i banjalučki književnik Milenko Stojičić.

 - Naših pisaca ima na akademijama, u upravnim odborima, u kojekakvim direktorijumima, u diplomatskim predstavništvima. Zašto bi oni išli na "obične" promocije u gradu, kada se svakodnevno promovišu na višem nivou? Oni su "elita", u traljama navodnih znakova - kazao je Stojičić.

Naglasio je da pisci ne idu jedni drugima na promocije zbog različitih kompleksa, plašeći se da njihov kolega ne zabljesne bar jednu veče.

Da su rijetki ljudi koji danas nešto rade zbog ljubopitljivosti, entuzijazma ili iz poštovanja smatra i mladi književnik iz Banjaluke Berislav Blagojević.

- Podrška, čak i ona kolegijalna, gotovo da ne postoji bez neke skrivene agende i računice. To se odnosi i na književne večeri. Mnogobrojni su razlozi zbog kojih pisci ne dolaze na promocije svojih kolega, ali to je nemoguće elaborirati u nekoliko rečenica. To govori mnogo o odnosima među književnicima - zaključio je Blagojević.

Udruženje posjetilaca

- Postoji spas - uvesti honorare za posjetioce promocija! Dijeliti velike društvene nagrade i ordenje revnosnim posjetiocima promocija knjiga. Osnovati udruženje posjetilaca promocija, uvažiti beneficirani radni staž stalnim, redovnim posjetiocima. Ili, uvesti kazne - izbaciti iz Udruženja književnika svakog pisca koji nije išao na tri promocije knjiga svojih kolega - predložio je Milenko Stojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana