Pisci iz RS na Sajmu u Solunu

Aleksandra Madžar
Pisci iz RS na Sajmu u Solunu

Banjaluka - Književnici Ranko Pavlović i Berislav Blagojević, kao i istoričar i profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Željko Vujadinović putuju u Grčku, da bi predstavili Republiku Srpsku na Sajmu knjiga u Solunu.

Potvrdili su ovo na pres-konferenciji održanoj juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. Ovo je treći put da Srpska predstavlja književnu scenu na Sajmu u Solunu u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture RS i Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Na jedanaestoj smotri pisane riječi od 8. do 11. maja učestvovaće oko 400 izvođača u više od 200 različitih programa, prezentacija, diskusija i javnih čitanja.

- Jedna od važnih stvari je proširenje kulturne saradnje sa Grčkom, a kruna svega bi bila i povećanje mobilnosti studenata i nastavnika između Grčke i Srpske. U ovom domenu razmjene umjetnika posjeta sajmovima knjiga je nešto što se podrazumijeva - rekao je ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija.

Program Republike Srpske otvoriće predavanje "Sarajevski atentat 1914" Željka Vujadinovića u petak, 9. maja, na Univerzitetu Makedonija u Solunu.

- Pokušaću da na ovom predavanju ukažem na sve značajne stavke koje se odnose na ovaj istorijski događaj. Druga strana priče je što su ovakve manifestacije uvijek dobre da se ostvari međunarodna univerzitetska saradnja - rekao je Vujadinović.

Direktor nacionalne biblioteke Ljilja Petrović-Zečić rekla je da će osim ovog predavanja biti promovisana zbirka poezije "Srce ptice i srce čovjeka", koju su priredili za ovaj sajam. U koricama ove zbirke pored Pavlovića i Blagojevića svoje mjesto je pronašla inspiracija Predraga Bjeloševića, Olgice Cice, Jeline Đurković, Aljoše Ljubojevića, Dušana Praće, Ranka Risojevića, Gorana Vračara i Nikole Vukolića.

- Pjesme zastupljene u ovoj knjizi su izbor iz savremene književnosti Srpske. Promocija je zakazana za subotu, 10. maja, kada će osim Blagojevića i Pavlovića, o stanju u književnosti u RS govoriti i kritičar Mladen Vesković - dodala je Petrović-Zečić.

Na književnicima je velika obaveza i odgovornost, ali i čast što predstavljaju Srpsku.

- Iskreno se nadam da ćemo predstaviti ne samo nas koji ćemo biti prisutni, već cjelokupno savremeno stvaralaštvo RS. Izbor koji je štampan za ovu priliku je najbolji način da se to uradi - kazao je Blagojević.

Izbor

- Svaki izbor je težak, jer moramo od svih domaćih književnika odabrati određeni broj. Pokušavamo da zadovoljimo i geografske granice, ali i one najvažnije granice kvalitetne književnosti. Rukovodimo se nagradama, priznanjima, aktuelnošću, ali dajemo šansu i mladim autorima. Izbor je uvijek šarolik i generacijski i stilski - kazala je Tanja Stupar-Trifunović iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana