Pisci i knjiga na margini

Aleksandra Madžar
Pisci i knjiga na margini

Banjaluka - Haotična situacija u kojoj se nalazi pisana riječ, ali i književnici lično, problemi sa izdavaštvom, prevodima, bile su samo neke od tema kojih su se dotakli pisci Republike Srpske na okruglom stolu "Položaj pisca, knjige, izdavaštva…", koji je održan u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

Književnici, predstavnici izdavača, biblioteka i knjižara istakli su da teška materijalna situacija i neadekvatna zakonska rješenja onemogućavaju razvoj književnosti u Srpskoj. Problemi su se do te mjere nagomilali da potpuno parališu književno stvaralaštvo.

- U oblasti izdavaštva ostali smo bez ijedne javne izdavačke kuće, izuzimajući Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu. Bez izdavača smo posredstvom kojeg bi država mogla uticati na unapređenje stanja u ovoj oblasti - istakao je književnik Ranko Pavlović.

On je ukazao na tri moguća pravca djelovanja kako bi se stanje u izdavaštvu poboljšalo.

- U zakonu bi trebalo da stoji da se objavljivanjem knjiga i drugih publikacija mogu baviti oni koji su registrovani za izdavačku djelatnost. Utvrditi procenat, pa makar on bio iskazan i u najnižim vrijednostima, da bi se osiguralo finansiranje izdavačke djelatnosti - predložio je Pavlović.

Dodao je da bi realizaciju projekata od nacionalnog značaja trebalo povjeravati izdavačima koji za to ponude najbolje uslove i garancije.

- U godišnjem planu za iduću godinu naše ministarstvo trebalo bi da odvoji 300.000 maraka samo za pisce i knjigu. Treba da se zaštite autorska prava pisca. Sve biblioteke u RS trebalo bi da mogu kupiti knjigu, a posebnu pažnju treba posvetiti i prevodu - kazao je književnik Zdravko Kecman.

Organizator ovog okruglog stola je Upravni odbor Podružnice književnika Srpske, Banjaluka.

Ćutanje pisaca

- Ovim književnim sesijama se, prije svega, obraćamo ogledalu javnosti, a kako bi skrenuli pažnju, dijagnostikovali previde i nametnute bolesti piscima i knjigama! Mi smo tragično previđeni; sistemom društve slijepe mrlje izbrisani sa kulturološke, umjetničke mape - naglasio je književnik Milenko Stojičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana