Pisac koji je komedijama ismijavao mane društva

Srna
Pisac koji je komedijama ismijavao mane društva

Jedan od najvećih srpskih komediografa svih vremena Jovan Sterija Popović umro je 10. marta 1856. godine, a njegove komedije žive i danas.

Iako se smatra osnivačem srpske drame, on je mnogo važniji kao komediograf, jer se tu ogledao njegov književni talent.

Komedije "Laža i paralaža","Tvrdica", "Pokondirena tikva", "Zla žena", "Ženidba i udadba", "Kir Janja", "Rodoljupci", "Beograd nekad i sad" - i danas su redovne na repertoarima srpskih pozorišta.

Jovan Sterija Popović je u svojim komedijima ismijavao mane tadašnjeg društva, naročito pomodarstvo i nadriučenost.

Poslije završenih studija prava u Kežmarku u Slovačkoj, radio je kao advokat u rodnom Vršcu, potom je prešao u Srbiju i postao profesor prava na Liceju, prvo u Kragujevcu, pa u Beogradu.

Kao načelnik Ministarstva prosvjete Srbije obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja.

Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra koji je otvoren izvođenjem njegove tragedije "Smrt Stefana Dečanskog". U početku je pisao pod uticajem Lukijana Mušickog i Milovana Vidakovića, ali je "Romanom bez romana" napustio romantičarsku i avanturističku književnost.

U komediji, smatraju kritičari, Sterija je nadmašio sve ono što je u srpskoj književnosti stvoreno prije njega.

On je pisac sa velikom književnom kulturom; on je prvi objektivno i kritički posmatrao savremeni život srpskog društva.

U sklopu obilježavanja 150 godina od rođenja i 100 godina od smrti Jovana Sterije Popovića u Novom Sadu je 1956. godine osnovan festival "Sterijino pozorje".

I danas, ovaj festival, na kome pozorišta iz zemlje i inostranstva učestvuju sa delima srpskih i stranih pisaca važi za najznačajniju pozorišnu manifestaciju u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana