Pikasove grafike oživjele tridesete u Kozarskoj Dubici

Aleksandra Madžar
Pikasove grafike oživjele tridesete u Kozarskoj Dubici

Kozarska Dubica - Izložba grafika Pabla Pikasa, umjetničkih djela slikara i restauratora Viktorije Rabžajeve i slika sa motivima rijeke Une slikara Rade Babića otvorena je u hotelu “Cepter” u Kozarskoj Dubici.

Posjetioci su imali čast da vide grafike jednog od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. vijeka iz ciklusa “Volard” koje su nastale tridesetih godina prošlog vijeka, kao i poštanske marke inspirisane likom i djelom slavnog španskog umjetnika.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj poštovalaca umjetnosti iz Kozarske Dubice i drugih opština. Organizator izložbe je Turistička organizacija opštine Kozarska Dubica u saradnji sa opštinskom upravom.

Direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marijana Kotur istakla je da postavka pokazuje poštovanje Dubice prema slikarstvu.

 - Povezanost naše opštine sa Pablom Pikasom datira još od 1964. godine kada je Dubičaninu Bošku Šiljegoviću na kongresu Komunističke partije u Parizu darovan autoportret, Pikasova grafika “Glava muškarca” - podsjetila je Koturova i objasnila da u Dubici nastavljaju tradiciju održavanja Međunarodne likovne kolonije.

Ona je dodala da je autoportret “Glava muškarca” izložen u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici i svakodnevno dostupan svim posjetiocima i građanima.

- Večeras je i ta slika izložena pošto je ona bila ideja vodilja Turističkoj organizaciji opštine Kozarska Dubica pri organizovanju izložbe - naglasila je Koturova i dodala da je izložba organizovana povodom obilježavanja 27. aprila - Dana opštine Kozarska Dubica.

Izložba u hotelu “Cepter” u Kozarskoj Dubici za sve posjetioce biće otvorena do 1. maja od 10 do 20 časova i prodajnog je karaktera.

Izloženo je i sedam slika Rade Babića sa motivima rijeke Une, rađenih tehnikom ulje na platnu.

- Čast mi je što su se moja djela našla u postavci sa Pikasom i Viktorijom. Ciklus “Una” je nastajao postepeno, sa manjim prekidima, ali ta rijeka koja je mene opčinila svojim slapovima i kaskadama uvijek je pred mojim očima i moja je najdraža tema - naglasio je Babić.

Viktorija Rabžajeva

- Viktorijini radovi su inspirisani Pikasom. Ona je sjajna slikarka sa jakim autorskim pečatom, restaurator u Ermitažu i sa visokim nagradama za svoj rad. Majstor je širokih i dubokih pejzaža iz njenog zavičaja, Republike Burjatija u Ruskoj Federaciji. Ti pejzaži su vrlo originalni, rađeni kratkim potezima. Iz njih se osjeća toplina i ljubav s kojom je oslikan zavičaj - rekao je Rade Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana