Pikasove figure i Dalijevi prizori

Agencije
Pikasove figure i Dalijevi prizori

Beograd - Otvaranje izložbe 50 originalnih grafika Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonija Tapijesa pod nazivom "Četiri mačora" u galeriji "Nju moment" donijelo je u Beograd duh Španije i moderne, javile su agencije.

Izložba predstavlja grafiku kao medij nekih od najznačajnijih umjetnika savremenog doba, a izbor djela sačinili su kolekcionari Lazar i Živa Vujić iz Ljubljane, koji su ujedno i vlasnici svih grafika.

Na izložbi su predstavljeni i radovi iz posljednjeg perioda Pabla Pikasa kada mu je grafička ploča služila poput dnevnih zapisivanja meditacija starca uz vječitu ljepotu ženskog tijela i erosa.

Fransisko de Migel Alvares iz Ambasade Španije u Beogradu istakao je da mu je drago što vidi ove grafike na kojima se vidi veliki kvalitet radova i duh autora.

Teoretičar umjetnosti Miško Šuvaković rekao je da ova izložba predstavlja velike majstore velike moderne.

- Tu su Pikasove ženske figure, Dalijevi prizori, Miro sa svojom seksualnom nesvjesnošću i Tapijes koji je sliku, crtež ili grafiku postavio kao poligon permanentnog istraživanja - rekao je Šuvaković.

Vlasnik "Nju momenta" Lazar Sakan objasnio je da je izložba dobila ime po čuvenom barselonskom kafiću "Els 4 Gats" - Četiri mačora", što u katalonskom slengu znači "njih nekoliko", poznatom stjecištu kreativnih potencijala iz koga je potekao modernizam.

- Ova galerija je već više od 30 godina mesto okupljanja "njih nekoliko" koji su obeležili kreativnu scenu na ovim prostorima - naglasio je Sakan.

Djela najvećih španskih majstora posjetioci galerije imaće priliku da vide do 10. oktobra. Ulaz na izložbu je slobodan.

Zvijezde na otvaranju

Na otvaranju izložbe bili su glumci Milica Zarić, Branislav Lečić, pjevačica i glumica Snežana Savić, reditelj Zdravko Šotra, spisateljka Isidora Bjelica, slikar Cile Marinković i druge ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana