Pikasova grafika koja se čuva u Kozarskoj Dubici je autentično djelo

Klix.ba
Pikasova grafika koja se čuva u Kozarskoj Dubici je autentično djelo

Djelo Pabla Pikasa koje se čuva u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici je autentično, potvrdila je za klix.ba Danka Damjanović, istoričarka umjetnosti.

Ovu grafiku slavni španski slikar uručio je članu jugoslovenske delegacije Bošku Šiljegoviću tokom Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održan od 14. do 17. maja 1964. godine. "Čovjek s bradom" je jedino poznato Pikassovo djelo u Bosni i Hercegovini.

"Šiljegović se pred kraj svog života povukao da živi u Kozarskoj Dubici i ovu grafiku je ostavio biblioteci. To je originalan otisak sa ploče. Izrađen je tako što je negativ premazan bojom, u ovom slučaju tušem, provučen kroz posebnu mašinu, a onda je otisnuta grafika", objašnjava Damjanović.

Ističe da je ovo Pikasovo djelo zapravo neprocjenjive vrijednosti.

"Prema svjetskim standardima, vrijednost umjetničkih djela se procjenjuje jednom godišnje. Međutim, ovdje se radi o djelu koje spada u nultu kategoriju, za koju se ne može uraditi procjena u novcu", napominje Damjanović.

Pablo Pikaso je mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu odlučio pripremiti različite grafike za članove delegacija, a narodni heroj Boško Šiljegović je preuzeo grafiku za jugoslovensku delegaciju. Šiljegović je dubički revolucionar i nekadašnji šef kabineta Josipa Broza Tita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana