Pevulja: Njegoš nam se neprestano obraća

Aleksandra Madžar
Pevulja: Njegoš nam se neprestano obraća

Banjaluka - Novi broj banjalučkog časopisa za književnost, nauku i kulturu "Krajina" u cjelosti je posvećen obilježavanju dvjestogodišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Na koricama 49. časopisa je fotografija replike spomenika Njegošu, rad vajara Sretena Stojanovića, koji je nedavno otkriven u Andrićgradu. Cijeli broj "Krajine" ilustrovan je sa više različitih fotografija ovog spomenika.

- Nova "Krajina" sadrži ukupno 12 tekstova, od toga devet potpuno novih, na čemu se koncepcijski insistiralo. Ranije su objavljena samo tri teksta, a i njih smo pažljivo odabrali - rekao je glavni urednik časopisa "Krajina" Duško Pevulja.

Kaže da je među njima rad Milovana Danojlića u kojem se govori o savremenosti i aktuelnosti Njegoševoj i tekst Nikole Koljevića u kojem se vladika Danilo poredi sa Šekspirovim "Hamletom".

- Rad Rolanda Klarka prvi put je preveden sa engleskog jezika i dragocjen je kao potvrda još uvijek živog interesovanja i jednog manje-više tipičnog pogleda na Njegoševo djelo sa zapadnih strana - kaže Pevulja.

Autori radova o Njegošu u novom broju "Krajine" su Rajko Petrov Nogo, Ranko Popović, Milo Lompar, Davor Miličević, Mladenko Sadžak, Milka Risović, Željko Grujić, Zoran Kostić i Duško Pevulja.

U različitim radovima autori, svako iz svog ugla, analiziraju Njegoševo djelo, s tim da je najviše pažnje poklonjeno najpoznatijem Njegoševom djelu "Gorskom vijencu".

- Njegoš je, kako je istaknuto u više tekstova, danas savremen i živ pjesnik, klasik koji nam se neprestano obraća. Visoka umjetnička svojstva, složenost i slojevitost Njegoševog opusa, omogućavaju gotovo neiscrpne pristupe i mogućnosti njegovog tumačenja - kazao je Pevulja.

Dodaje da je u novom broju časopisa istaknut Njegošev najviši status u istoriji srpske književnosti.

- To su isticali već njegovi savremenici, u prvim književnoistorijskim ocjenama njegovog djela, a kasnije samo potvrđivali brojni drugi istraživači različitih interesovanja i usmjerenja - podsjetio je Pevulja.

"Krajina" se na ovaj način pridružila obilježavanju važnog jubileja i još jednom osvijetlila Njegošev lik i djelo.

- Iako veliki sintetizator, u čijem djelu su prisutni tragovi uticaja srpske tradicije, lektire i motiva karakterističnih za evropsku književnost njegovog doba, Njegoš je, na toj podlozi, izrastao kao potpuno samosvojna figura, koja utemeljuje najviše paradigmatične obrasce cjelokupne srpske kulture i duhovnosti - rekao je Pevulja.

Iskustva

- Njegoševa misaona, umjetnička i pjesnička iskustva su, kako u svome radu naglašava Milo Lompar, mnogooblična. Zato se može govoriti o istorijskom, metafizičkom i modernom stadijumu u Njegoševom pjesništvu i o njihovoj umjetničkoj legitimizaciji - kaže Duško Pevulja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana