„Petrijin venac“ najbolja predstava na Teatar festu „Petar Kočić“

Milanka Mitrić
Foto: Dejan Rakita

Banjaluka – Najbolja predstava u cjelini na 24. Teatar festu „Petar Kočić“ je komad „Petrijin venac“, u produkciji beogradskog „Ateljea 212“, saopštio je žiri kojeg čine glumica Jasna Diklić i rediteljke Milica Kralj i Đurđa Tešić.

Predstava je nastala po motivima istoimenog romana Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović Nikolić i režiji Bobana Skerlića.

- Predstava koja govori o sudbini žene u patrijarhalnom društvu u svakom segmentu (kolektivna glumačka igra, scenografsko i kostimografsko rješenje u skladnoj režiji i autentičnoj dramatizaciji) pokazala je visoki umjetnički nivo ostvarivši snažno emotivno dejstvo – saopštila je večeras rediteljka Milica Kralj u obrazloženju žirija na svečanoj dodjeli nagrada u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Od ove godine, kao umjetnički predmet koji predstavlja nagrade, dobitnicima je uručena  statueta Petra Kočića (po uzoru na Kočićevu statuu u Banjaluci), koja je djelo vajara Bojana Mikulića, stalno zaposlenog u Narodnom pozorištu RS.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Ani Vukotić, za režiju predstave „Šćeri moja“, Crnogorskog narodnog pozorišta, autorke Maje Todorović.

- U predstavi koja se bavi položajem žene u društvu i odnosa prema ženskom identitetu, rediteljka Ana Vukotić pokazala je vještinu u komponovanju složenih teatarskih elemenata savremenog teksta, jednostavne, a duboke glumačke igre, i slikovitog vizuelnog pozorišnog jezika – objasnio je žiri.

Priznanje za najbolju glumicu ravnopravno dijele Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović za ulogu Petrije u predstavi „Petrijin venac“.

- Nagrada se dodjeljuje zbog izuzetne pojedinačne, a suštinski zajedničke kreacije lika Petrije u različitim životnim periodima – naveo je žiri.

Prema odluci žirija, najbolji glumac na ovogodišnjem festivalu je Boris Šavija, koji je nagradu dobio za ulogu Nedeljka Borojevića u predstavi „Jugoslavija, moja otadžbina“, koja je koprodukcija Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor.

Predstava je nastala po istoimenom romanu Gorana Vojnovića, a u režiji Marka Misirače, dok su za dramatizaciju zaslužni Ivan Velisavljević i Aleksandar Novaković.

- U predstavi koja postavlja bolno aktuelna pitanja, snažno, nadahnuto i beskompromisno Boris Šavija je kreirao lik Nedeljka – ističe žiri.

Posebna nagrada za glumačku partnersku igru, prema odluci žirija, pripala je glumici Mileni Zupančič i glumcu Miodragu Mikiju Krstoviću za uloge Sonje i Miloša u predstavi „Cement Beograd“.

Ova predstava rađena je u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta, inspirisana je dramom Hajnera Milera, rađena po tekstu Milana Ramšaka Markovića i režiji Sebastijana Horvata.

- U specifičnom scenskom jeziku predstave, partnerska glumačka igra Milene Zupančič i Miodraga Mikija Krstovića, oslonjena na dokumentaristička glumačka sredstva, ostavlja snažan utisak i podstiče na razmišljanje o temi starosti, usamljenosti, prolaznosti, ali i snazi zajedništva – ističe žiri.

Žiri je, takođe, odlučio da pored nagrada koje se dodjeljuju svake godine, ove godine uruči nagradu za scenski pokret, te je dodijeli Sonji Vukićević za predstavu „Šćeri moja“.

- Nadahnut, maštovit, promišljen scenski pokret doprinio je visokom umjetničkom dometu predstave – smatra žiri.

Radio-televizija Republike Srpske i ove godine dodijelila je nagradu „Korak u hrabrost“, za najhrabriji iskorak u umjetničkom promišljanju. Prema odluci žirija u čijem sastavu su bili Jelena Kojović Tepić, Tatjana Bursać i Ernest Zavila ta nagrada pripala je glumcu Mirku Vlahoviću za ulogu knjaza Nikole u predstavi "Šćeri moja" Crnogorskog Narodnog pozorišta.

- U vremenu kad se ženama ponovo dovodi u pitanje elementarno pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu, kad žene govore naglas, ali ih pretežno slušaju samo druge žene, jedan izvanredni glumac, iz zemlje koju obično doživljavamo kao vrlo patrijarhalnu, donosi nam ulogu oca ženskog djeteta koji je spreman da pogazi sve što njegov naslijeđeni habitus jeste i mora da bude i pokaže kako se voli.

Maestralnom igrom, Vlahović nam je održao pozorišni čas o tome šta otac, muškarac treba da bude i juče i danas i uvijek - naznačeno je u objašnjenju odluke žirija.

Ovogodišnji Teatar fest održan je pod sloganom „Snaga zemlje“, a u okviru takmičarskog programa odigrano je šest predstava, koje je, vodeći se motivima snage i usuda, izabrala selektorka Slađana Zrnić, prvakinja drame Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nakon svečane dodjele nagrada, program zatvaranja festivala nastavljen je koncertom „Muzika kroz vijekove“, u izvođenju operskih solista Sare Vujošević Jovanović i Dmitrija Griniha, uz klavirsku pratnju Amira Džakovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana