Peti pjesnički susret na štandu Srpske

Srna
Peti pjesnički susret na štandu Srpske

Beograd - Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu večeras je na štandu Republike Srpske održan Peti pjesnički susret na kojem su stihove govorili pjesnici iz Srbije, Crne Gore i rasijanja.

Pjesnik Blagoje Baković rekao je za Srnu da nije slučajno što na štandu Srpske piše "Piši kao što govoriš – ćirilicom" i da svaki pravoslavac kada vidi to slovo "Ć" treba da se sjeti da je srpski narod objedinio i vjeri priveo Sveti Sava.


"Ćirilicu i svetosavlje naročito treba danas negovati kad smo pred velikim iskušenjima, kada je veliki neum počeo da vlada svetom, kada se iseljavaju celi narodi i kada smo postali svesni licemerja takozvanog međunarodnog poretka", naveo je Baković.

On je dodao da je Republika Srpska skupo platila "svoje ime i prezime" i ono što ona predstavlja.

Književnik Aleksandra Mihajlović rekla je da je u izdanju "Evrođuntija" izašao njen roman "Kroz prstohvat cimeta", koji ima dvije paralelne priče.

Jedna priča je o Nataliji Obrenović koja se upokojila daleko od Srbije, nadomak Pariza i, kako je navela Mihajlovićeva, njen duh luta tražeći Srbina kojem će da se ispovijedi. Druga priča ima tri junaka, a jedan od njih dobija od Natalije "Pismo boje cimeta" i taj muškarac današnjice se, zahvaljujući pisanju Natalije Obrenović, snalazi u svakodnevnom životu.

Osim Bakovića i Mihajlovićeve, na štandu Srpske svoje stihove su večeras govorili i Borivoj Rašuo, Milica Lilić Jefimijević, Ranko Risojević, Milan Mihajlović, Ranko Preradović, Miodrag Jakšić, Rade Stojanović, Ratko Popović i drugi.

Osim pjesnika iz Srbije, Crne Gore i dijaspore, njih ukupno više od 30 večeras je govorio i gost iz Rumunije Adrijan Aluj Georgij.

Borivoj Rašuo je pročitao svoju pjesmu "Srbija" posvećenu Novaku Đokoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana