Petar Meseldžija objavio knjigu “Legenda o Baš-Čeliku”: Putovanje u mitsko srce drevne bajke

B. P.
Petar Meseldžija objavio knjigu “Legenda o Baš-Čeliku”: Putovanje u mitsko srce drevne bajke

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Sistem komiks” je u finišu godine publiku obradovala novim izdanjem autora Petra Meseldžije, ilustrovanom knjigom “Legenda o Baš-Čeliku”.

Ova ilustrovana knjiga je Meseldžijin višegodišnji projekat i čudesno putovanje u domen mitološkog i arhetipskog istraživanja drevne bajke slikom i riječju. Zasnovana je na poznatoj srpskoj narodnoj pripovijeci “Baš-Čelik”. Ovu drevnu bajku možemo naći i u ruskom folkloru pod imenom “Marja Morevna”, ali u malo drugačijem obliku zbog istorijsko-kulturoloških razlika između ova dva naroda.

Meseldžija kaže da ta fascinantna sličnost, kao i arhaični ton pripovijesti, te činjenica da tokom svojih čitanja i istraživanja nije naišao na priču iste vrste u nasljeđu drugih evropskih naroda (što ne znači da ne postoji u nekom izmijenjenom obliku), ga je navela da pomisli da je ova bajka daleki odjek ili ostatak drevnog slovenskog, odnosno indoevropskog mita.

- Intuitivno sam posegnuo za izvorima inspiracije iz kulture i umetnosti istočne i jugoistočne Evrope. Prvobitni podsticaj za stvaranje kontura sveta u kojem će se moja priča odvijati došao je od dvojice velikih ruskih umetnika, Viktora Vasnjecova (1848-1926) i Ivana Bilibina (1876-1942). U potrazi za adekvatnom vizualizacijom likova, pogotovo glavnih, inspiraciju sam potražio na slikama Paje Jovanovića (1859-1957) i Uroša Predića (1857-1953), dva velika srpska majstora - rekao je Meseldžija.

Budući da je umjetnik i veliki ljubitelj klasične evropske umjetnosti i moderne anglosaksonske ilustracije, dodatnu inspiraciju i podršku pronašao je u umjetničkim djelima majstora slikarstva i ilustracije kao što su Rembrant, Gerard Terborh, Akseli Galen-Kalela, Vilijam Voterhaus, Džon Singer Sardžent, Hoakim Soroja, Norman Rokvel, Artur Rakam, Frenk Frazeta, Elen Li i mnogi drugi.

Osim vizuelne umjetnosti i arhitekture Meseldžija se inspirisao i slušajući muziku Aleksandra Borodina, Nikolaja Rimskog-Korsakova, Edvarda Griga i njima sličnih kompozitora. Meseldžija je rođen 1965. godine u Novom Sadu, u Srbiji. Karijeru je započeo 1981. stripom “Krampi” u “Stripoteci”, a kasnije je uslijedio niz kratkih stripova i rad na “Tarzanu”. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odsjeku za slikarstvo, a tokom 199., preselio se u Holandiju. Ubrzo zatim prestaje da radi stripove i posvećuje se potpuno ilustraciji i slikarstvu.

Ilustrovao je knjigu “Kralj Artur i vitezovi Okruglog stola” te sarađivao na knjigama “Prognana bića: srpska mitologija” i “Srpske narodne bajke”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana