Peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa: Knjiga oblikuje kritički duh

Agencije
Peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa: Knjiga oblikuje kritički duh

Budva - Pisci i u Latinskoj Americi pišu kolumne o društvenim problemima jer je to način borbe protiv diktatorskog režima. Književnost je jako značajna, ne samo da bi se proživjeli neki trenuci zabave čitajući neko dobro djelo, nego da bi od nas stvorila građane kritičnog duha, koji ne dozvoljavaju da budu manipulisani od strane vlasti.

Kazao je ovo peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji je u subotu uveče svečano otvorio ovogodišnji 29. festival "Grad teatar" u Budvi, a prenose mediji u Crnoj Gori.

- Raduje me što će knjiga konačno dobiti glavnu ulogu na ovom festivalu. Istinski vjerujem da je knjiga najbogatija tradicija kulture, ne samo na Zapadu, nego u svim živim kulturama. Nadam se da moje knjige otvaraju makar jedan prozor kroz koji čitaoci odavde mogu da se upoznaju sa latinoameričkom stvarnošću - kazao je Ljosa.

Dobri romani, istakao je on, omogućavaju nam da doživimo neko iskustvo koje je mnogo bogatije, korisnije, složenije, različitije od onoga što živimo u stvarnosti.

- Tako da kada "izađemo" iz nekog romana koji smo čitali i uđemo u realnost, otkrivamo da je stvarnost mnogo siromašnija. Onda postajemo rastrojeni, bivamo ljuti, kritični prema stvarnosti. Upravo taj kritički duh koji osjećamo prema onome što nas okružuje je osnova. To je osjećanje koje nas je izvelo iz naših pećina u kojima živimo, koje nas je vinulo u nebo. Sve dobre stvari u istoriji čovječanstva upravo su izašle iz tog osjećanja slobode prema svijetu - ocijenio je Ljosa.

Citirajući Gistava Flobera, Ljosa je kazao da je "književnost način življenja", više od profesije.

- U kojoj mjeri sebe predajete i sebe prenosite u knjigu, u toj mjeri se uspostavljaju bliski kontakti sa čitaocem. Najvažnija obaveza pisca je da piše sa što većom autentičnošću, strogošću prema samom sebi. Preko tih, tako da kažem, laži i maštarija, pisac pokušava da iznese najdublju istinu. To je istina koju sama književnost može da izrazi uz pomoć laži - naveo je on.

U posljednjoj deceniji pisci na različitim meridijanima su sve više kolumnisti koji se bave društvenim problemima i iznose svoje političke stavove, a Ljosa je istakao da je "to način borbe protiv diktatorskog režima".

Direktor JU "Grad teatar" Blažo Radoman kazao je da je gostovanje Ljose "dokaz da najbolji pomjeraju granice".

U Modernoj galeriji u Starom gradu, u okviru festivala "Grad teatar", svečano je otvorena izložba objekata, instalacija i crteža "Cvijet je cvijet, je cvijet..." Mizokamija Kazamase, dok je dramski program svečano započeo pozorišnom predstavom "Razbijeni krčag" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, na sceni između crkava u Starom gradu.

Mario Vargas Ljosa svoju kratku posjetu našim prostorima nastavlja u Srbiji, gdje će danas i sutra boraviti u Novom Sadu i Beogradu.

Evropa

- Nacionalizam i religija su uzroci najvećih katastrofa. Buđenje tih nekih starih demona, koji postoje od davnih vremena su kao neka sjenka. Izgradili smo civilizaciju koja traje godinama - ocijenio je Mario Vargas Ljosa govoreći o Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana