Performans umjesto festivala, pjesnici bez nagrada

Aleksandra Glišić
Performans umjesto festivala, pjesnici bez nagrada

Istočno Novo Sarajevo - Jubilarni, 15. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade od trodnevne manifestacije pretvoren je u performans koji je juče održan u Istočnom Novom Sarajevu.

Manifestacija je trebalo da bude održana od 14. do 16. decembra pod sloganom "Pjesmarica Petru Kočiću" u čast 100. godišnjice Kočićeve smrti. Umjesto toga juče su umjetnički direktor festivala Vitomir Mitrić, pjesnikinja Dara Sekulić i glumac Ilija Mimić održali performans i pročitali imena nagrađenih pjesnika.

- Zbog odluke Ministarstva prosvjete i kulture RS da ove godine smanji iznos sredstava za sufinansiranje manifestacija kulture primorani smo da otkažemo održavanje festivala. Rezultati konkursa objavljeni su neposredno pred sam festival, kada je veliki dio programa već bio osmišljen i isplaniran - kaže Vitomir Mitrić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da su prethodnih godina redovno podržavali Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, ali i druge projekte koje realizuje "Forum teatar".

- Riječ je o kvalitetnoj manifestaciji koja njeguje i populariše književno stvaralaštvo kod djece i mladih kroz brojne promocije, druženje sa zanimljivim gostima i konkurse za dječije stvaralaštvo. Međutim, shodno raspoloživim sredstvima ove godine smo izdvojili sredstva za sedam manifestacija koje imaju dugu tradiciju i kontinuitet te koje, prije svega, imaju značaj za Republiku Srpsku - obrazložili su u ministarstvu odluku.

Dodaju da će u narednom periodu jedan od strateških ciljeva ministarstva biti utvrđivanje kriterijuma na osnovu kojih će se jasno odvojiti manifestacije i projekti u kulturi koji su značajni za svoju lokalnu zajednicu i regiju u odnosu na one koje te okvire prevazilaze.

Vitomir Mitrić podsjeća da je osnovna ideja festivala poezije da generacija značajnih i ostvarenih pjesnika za djecu i mladih stvaralaca učestvuju zajedno na festivalu.

- Nedopustivo je da ministarstvo na kraju godine donese ovakvu odluku i na taj način direktno ugrozi pjesničko stvaralaštvo za djecu i onemogući najmlađima značajan susret sa pjesnicima i pjesničkim stvaralaštvom - smatra Mitrić.

"Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva, koji organizuje festival, ove godine je raspisao međunarodni konkurs za djecu i mlade pod naslovom "Pjesmarica za Petra Kočića". Namjera organizatora je bila da djecu i mlade iz šireg prostora srpskog jezika povede putevima lirskog i rodoljubivog Kočićevog književnog djela. Učenicima osnovnih i srednjih škola putokaz će označiti kraj pripovijetke "Mećava", njen odjek i u ovom vremenu - "Ideš li, rode".

I ove godine je na konkurs festivala stigao veliki broj dječijih radova i radova mladih pjesnika. Stručni žiri sa književnicom Darom Sekulić na čelu donio je odluku o najboljima.

- Veliki broj učesnika na konkursu nas obavezuje da se i dalje borimo za opstanak mladih pjesničkih potencijala, zbog čega ćemo i ove godine objaviti rezultate konkursa, ali, nažalost, nećemo biti u mogućnosti da nagradimo najbolje - ističe Mitrić.

Plaketa - Blagodarnica, koju dodjeljuju za doprinos i razvoj pisane riječi pjesnicima za djecu u Republici Srpskoj, ove godine pripala je Bori Kapetanoviću i Jovi Čuliću.

- Nadamo se da ćemo do sljedećeg festivala uspjeti da pronađemo način za finansiranje ove veoma značajne manifestacije kako se ona ne bi potpuno ugasila - kazao je Mitrić.

Najbolji stihovi

U kategoriji mladi pjesnik nagradom "Luča Jablanova" nagrađen je Radovan Sinđelić iz Bogatića (Srbija). Najbolju pjesmu na temu "Ideš li, rode", inspirisanu epilogom pripovijetke "Mećava" Petra Kočića napisala je Milica Radovanović iz Nevesinja. Specijalnu nagradu kao najmlađi učesnik konkursa dobila je Anđela Perić, učenica prvog razreda OŠ "Draža Markovića Rođa" iz Malog Crnića (Srbija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana