“Pečat varoši sremskokarlovačke” osvojilo šest pjesnika iz Srbije i Srpske

Ilijana Božić
“Pečat varoši sremskokarlovačke” osvojilo šest pjesnika iz Srbije i Srpske

Banjaluka - “Pečat varoši sremskokarlovačke”, koju tradicionalno dodjeljuje “Brankovo kolo”, za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku pripala je Aleksandri Marilović, Ivani Milankov, Slobodanu Ristoviću, Anđelku Zablaćanskom, Mileni Severović i Nenadu Kebari.

Ovu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu Andrej Jelić Mariokov, Jelena Aleksić i Nenad Grujičić. U užem izboru za nagradu “Pečat varoši sremskokarlovačke” bile su i knjige Bratislava Jevtovića, Tijane Savatović, Aleksandra Novakovića, Sekule Šarića, Miloša Puđe i Novaka Đukića.

Aleksandra Marilović iz Dervente priznanje “Pečat varoši sremskokarlovačke” dobila je za knjigu duhovne poezije “Noći duge u progonstvu” u izdanju “Art printa” iz Banjaluke.

- To je knjiga ontološke preobrazbe, živa metamorfoza žene u pravcu duhovne zrelosti koja nadilazi gole književne razloge. Tu su pesme svevideće psaltirske snage i lepote, ozarene duhovnosti koja je data retkima. Pojedini stihovi i pesme rascvetavaju se u nezadrživ isceliteljski plač i priziv Gospoda - saopštio je žiri.

Ivana Milankov, iz Beograda, nagradu “Brankovog kola” dobila je za knjigu poezije “U susedstvu kiše” u izdanju Udruženja nezavisnih pisaca Srbije.

- Nagrađena knjiga donosi poeziju bogate imaginacije i stvaralačke radosti u simbiozi svakodnevnog života i sumatraistički udaljenih svetova. Pesnikinja iz sopstvene ženske egzistencije povezuje doživljaje i događaje sa univerzalnim i vavilonsko-kosmičkim ogledalima, sa onim što u isti mah nosi u sebi i vidi u zvezdama - obrazložio je žiri.

Slobodan Ristović priznanje je dobio za djelo “Žižljevina” u izdanju Svesrpskog otadžbinskog sabora iz Beograda. Po njegovim knjigama poezije snimljena su tri filma.

- Slobodan Ristović je pesnik bogate leksike i duhovnog blaga iz još neistraženih rudnika srpskoga jezika i kulture - kazao je žiri.

Anđelku Zablaćanskom nagrada je pripala za “Mesečeve oči” u izdanju “ASoglasa”, Zvornik - UPS. Milena Severović nagrađena je za knjigu poezije “Darinkina dunja” u izdanju “Gramatika” iz Beograda.

- Ova pesnikinja obnavlja uspomene na mladoliko školovanje u arkadijskoj lepoti zavičaja, ali opeva i istorijsku pozornicu, dramu i bol nanesen običnom čoveku. Šireći prostorno-vremensku perspektivu, ne zaboravlja kosovske vitezove Ivana Kosančića i Milana Toplicu, kao ni Gavrila Principa i Savu Šumanovića - naveo je žiri i dodao da nagrađena knjiga pripada redu onih rukopisa koje život ispisuje i ostavlja u amanet.

Nenad Kebara iz Foče dobio je priznanje “Brankovog kola” za djelo “O peteljci se ljuška sve” u izdanju “Intelekta” iz Valjeva.

- Pesnik traži od čitaoca da se vrati Pismu kao “tresetu slova”, civilizacijskom izvoru i duhovnom tragu inicijalnog čovekovog zrenja - zaključio je žiri.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana