"Pečat varoši sremskokarlovačke" dijele četiri pjesnika

Milanka Mitrić
"Pečat varoši sremskokarlovačke" dijele četiri pjesnika

SREMSKI KARLOVCI - Priznanje "Brankovog kola", nagrada za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku, ove godine je ravnopravno dodijeljeno četvorici pjesnika: Danilu Jokanoviću, Milošu Jankoviću, Radmilu V. Radovanoviću i Nedeljku Babiću.

U užem izboru bile su i nove knjige poezije Radomira Uljarevića, Jagode Kljaić, Milana Mihajlovića, Ane Ristović, Dragana Boškovića, Julije Kapornji i Katarine Pantović.

 

Žiri je radio u sastavu: Nenad Grujičić, Jelena Aleksić i Krstivoje Ilić.

Nedeljko Babić iz Lukavica kod Vlasenice nagrađen je za jedanaestu knjigu poezije pod nazivom "Zavičaj". U djelu su izabrani soneti i novi prilozi u kojima je, prema riječima žirija, pjesnik predočio raskoš i snagu srpskog jezika.

- U knjizi sabirnog karaktera, koja nosi ime po Babićevom prvencu - "Zavičaj", ostvareno je potpuno jedinstvo forme i sadržaja, zvuka i slike, raskošnog rimarijuma i funkcionalne semantike do zadivljujućih metričkih i zanatskih izvedbi. Ova knjiga je svojevrsni bedeker kroz edenski vrt soneta, priručnik za početnike, ali i za one koji su daleko odmakli u građenju sonetne forme. Leksički bogati, sa učestalim kovanicama koje plene svežinom, tematski razuđeni, to su soneti u rasponu od zavičajnih i porodičnih motiva do prizora iz najnovijeg rata, gde vrhune pesme izbegličke (prognaničke) tematike, filmski uzbudljive, sa snagom dokumentarne potke, do pesama univerzalne provenijencije i životnog smisla - naveo je žiri i dodao da drugi dio knjige donosi bezbrojne vratolomije u rečenicama i otkriva skrivene riznice i lavirinte maternjeg jezika.

Pjesnik Danilo Jokanović iz Podgorice nagrađen je za desetu knjigu pjesama, naslovljenu sa "Izabrane". Zbirka predstavlja njegove izabrane pjesme iz dosadašnjih devet zbirki.

- Ne stideći se poput nekih preučenih pesnika, Danilo Jokanović u prvi plan, i u najvećem broju, s razlogom ističe svoju ljubavnu poeziju neprestano dočaravajući prožimanje ženskog i muškog principa, i to - razdrljene košulje, često i grlom u jagode, viteški. U stvari, ovde prevladava slavljenje žene kao junakinje poezije od pamtiveka, žene kao večne i nikad demistifikovane boginje. Spram erosa ovu poeziju naseljava i tanatos - motivi smrti i nestajanja, što je druga krupna, a večita tema u opusu ovoga pesnika - naznačio je žiri i objasnio da se u zbirci radi o vjerodostojnom i duboko proživljenom svijetu koji nosi tragove ugaraka i boemskog načina života.

Treći pjesnik koji je jedan od dobitnika "Pečata varoši sremskokarlovačke" je Miloš Janković iz Beograda, čije djelo nosi naziv "Katrenik" i sačinjeno je iz dvije stotine katrena (osam stotina stihova).

- Miloš Janković naseljava najraznovrsnijim temama i motivima koji su, u stvari, spektar njegovih dosadašnjih opservacija u poeziji: svakodnevica, društveni ambijent, slabosti i vrline čovekove, rođenje, život i smrt, pesnikova pozicija u savremenom svetu, pesma kao odbrana od malograđanštine, stih kao nadgrobni epitaf - dodaje žiri.

"Tezejev jav", Radmila V. Radovanovića iz Bileće, naziv je četvrte nagrađene zbirke pjesama, čiji je autor, kako je žiri naglasio, prepoznatljiv, između ostalog, i po čestoj upotrebi starogrčke i starorimske mitologije.

- U srpskom jeziku "jav" označava oglašavanje, javljanje, zov, mada tu reč pronalazimo i u jednom triptihu panslovenske mitologije (nav - svet mrvih, jav - svet živih i prav - svet bogova). Ovo je jedna od najboljih Radovanovićevih knjiga koja sublimiše fantazmagorične slike zavičaja i detinjstva, lepezu zazivane ljubavi prema mladoj ženi "violinskog tijela" i mitsku amblematiku koju priziva i saziva lik iz naslova knjige. Tezej je jedan od najvećih starogrčkih junaka, odmah uz Herkula, onaj koji je uz pomoć Arijadninog klupka uništio Minotaura i pobegao iz zamršenog lavirinta, ujedinio državu Atinu, a onda pobedio i čuvene amazonke, učestvovao u misiji argonauta, u borbi protiv kentaura i drugo - objašnjava žiri i naglašava da Radovanović pjesničkim "ja" pretvara ličnu dramu u novi mitološki kontekst.

Nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke" za 2019. godinu novim laureatima svečano će biti uručena 15. marta na "Prolećnim Brankovim danima 2020" u Sremskim Karlovcima.

 

DOBITNICI

Nagradu je 1967. godine osnovao studentski list "Indeks" u Novom Sadu. Te godine proglašeno je osam laureata: Rajko Petrov-Nogo, Branko Bošnjak, Radomir Mićunović, Petko Vojnić Purčar, Karolj Jung, Milorad Milenković Šum, Tito Bilopavlović i Zvonimir Husić.

Među dobitnicima su i Raša Popov, Novica Tadić, Miloš Komadina, Matija Bećković, Dara Sekulić, Krstivoje Ilić, Dragan Kolundžija, Ranko Preradović, Stevan Tontić, Ranko Risojević, Milan Nenadić, Nenad Grujičić, Đorđo Sladoje, Boro Kapetanović, Predrag Bjelošević, Slobodan Tišma, Anđelko Anušić, Jelena Aleksić i Goran Labudović Šarlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana