“Pečat varoši sremskokarlovačke”: Četiri laureata dijele priznanje

Srna
“Pečat varoši sremskokarlovačke”: Četiri laureata dijele priznanje

SREMSKI KARLOVCI - Prestižna nagrada “Brankovog kola”, jedna od najstarijih u regionu, “Pečat varoši sremskokarlovačke”, za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku objavljene između dva uručenja ovog priznanja, ravnopravno je pripala Jovici Đurđiću za “Vrh tišine” i “Lekovita svetlost”, Radomiru Stojanoviću za “Naličje tišine”, Branislavu Zuboviću za “Tremor” i Dušanu Zaharijeviću za “(Ne)dogled”.

Na završnoj sjednici 9. novembra ovu odluku jednoglasno je donio žiri “Brankovog kola” u sastavu Nenad Grujičić, Jelena Aleksić i Krstivoje Ilić.

“Od početka bavljenja poezijom, Jovica Đurđić istrajava u stvaralačkoj potrebi da izrazi istinu duševnosti i tjelesnosti, lijepog kao smisla života. O izgonu sa Kosova i Metohije, Radomir Stojanović pjeva 'ispod kože neba', u bujicama iznjedrenih misli i emocija - 'da se dokopa nove obale'“, naveo je žiri o dobitnicima.

Žiri dalje navodi da i treći laureat Branislav Zubović podjednako pjeva u slobodnom i vezanom stihu. I na kraju Zaharijević kao najmlađi laureat ovog priznanja u posljednjih četvrt vijeka svojom pojavom podsjeća na vremena kada su ovo visoko priznanje dobijali pjesnici njegovih godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana