Pavlović: Trag divljači je mješavina trilera i porodične drame

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor" bio je filmski reditelj Nenad Pavlović koji nam je otkrio kako je proteklo snimanje debitantskog filma „Trag divljači", rađenog na osnovu nekoliko različitih romana njegovog oca, čuvenog Živojina Pavlovića (1933-1998).

Snimanje „Traga divljači" završeno je sredinom aprila, a Pavlović je rekao da su mu godinama prijatelji i savremenici njegovog oca predlagali da uzme i uradi „nešto od Žike".

„Godinama sam imao otpor prema tome, da nisam dovoljno sazreo i dorastao zadatku. Napokon sam pre sedam, osam godina počeo da pišem scenario. To je bio proces, da ja mogu potpuno da obradim teme kojima se on bavio i da današnjoj publici na neki moderniji način prikažem vreme u kojem je živeo i pisao", rekao je Pavlović.

Pišući scenario za „Trag divljači", mlađi Pavlović se trudio da približi savremenoj pubici teme i likove, političke konotacije i istorijske odnose, koji su postojali šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina.

Pavlović je najprije scenario dao na čitanje svojoj majci Snežani Lukić Pavlović koja je „najbolji poznavalac očevog rada i djela".

„Ona je sa njim učestvovala u pisanju, lektorisanju i savetovanju, prošla je kroz sve faze, što knjižeevnih, što filmskih dela. Tako da je to bila prva stanica. Odmah zatim je tu moja sestra (Milena Pavlović) koja je pored mene, a posle majke, najbolji intimni poznavalac njegovog dela. To su bile prve dve osobe kojima sam se obraćao za podršku, pomoć i savet", istakao je Pavlović.

Radeći kao dugogodišnji kasting direktor, „Južnog vetra" i drugih filmova, Pavlović je bio započeo saradnju sa starim prijateljem Milošem Avramovićem, koji je sada producent „Traga divljači".

„Saradnja sa Milošem je bila izuzetno zadovoljstvo. Apsolutno smo stekli poverenje u jedan u drugog. Sitne zamerke ili nesuglasice koje saradnici mogu da imaju smo apsolutno prevazišli. To je već sad prijateljstvo za ceo život", istakao je Pavlović. Iskustvo kasting direktora donelo je Pavloviću „fenomenalno poznavanje glumaca", ne samo u Beogradu, već i širom Srbije, u malim mestima i po amaterskim pozorištima, premda ističe da sada prezire kastinge, jer je morao da vodi i do 20 istih telefonskih razgovora sa raznim ljudima svaki dan, što je za njega bila „Zona sumraka ili Dan mrmota".

Film „Trag divljači" je po žanru mješavina trilera i porodične drame, u istorijskim konotacijama Jugoslavije 1979. godine, kako ističe Pavlović „pred Titovu smrt, pred početak raspadanja koje je počelo i trajalo 10 godina".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana