Pavle Vuisić u rukama Vere Čukić

Mirna Pijetlović
Pavle Vuisić u rukama Vere Čukić

Niš - Svečanim uručenjem ključeva predsjedniku žirija ovogodišnjih Filmskih susreta Đurđiji Cvetić, kao i nagrade "Pavle Vuisić" glumici Veri Čukić, zvanično je otvoren 48. festival glumačkih ostvarenja u Nišu.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da je Niš jedini grad na svijetu koji svoje kapije otvara i predaje grad glumcima.
- Niš je vaš grad - poručio je Perišić i rekao da nikakvo materijalno siromaštvo ne može da osiromaši naš duh. Đurđija Cvetić je rekla da će sa radošću i dostojanstvom čuvati ključ grada i poručila da je Niš grad u kojem se glumci osjećaju najvoljenijim.

Uručujući nagradu "Pavle Vuisić" Veri Čukić, predsjednik Udruženja filmskih glumaca Vladan Živković rekao je da je ona "srpska Sofija Loren", a zatim je, poslije njegovog obraćanja, uslijedio dug aplauz upućen laureatu.

Dobitnica nagrade rekla je da je Pavla Vuisića upoznala kada je imala 15 godina, na snimanju filma "Kroz granje nebo".

- Lepo je kada vam ljudi na neki način kažu hvala za ono što ste im pružili svim svojim bićem. Čin stvaranja je ono što je najvažnije, to je ono zbog čega se bavim ovim poslom - rekla je Čukićeva, kojoj je na Filmskim susretima uručena nagrada "Pavle Vuisić" za ukupan doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu, koju dodjeljuje Udruženje filmskih radnika Srbije. Zahvalila je kolegama i publici riječima: "Vi ste me više od pola veka hrabrili i pružali šanse."

- Čin stvaranja je trenutak kada igram, kada sam na sceni, kad snimam, to je trenutak kada kao glumac živim punim životom - rekla je ona.

Govoreći o tome koje bi likove htjela da igra, a koje još nije ostvarila, Čukićeva je rekla da bi željela da igra svaki lik koji je životan, koji joj pruža da i sama donese neki život.

Mladim kolegama, na početku svojih karijera, poručila je da budu ono što jesu - autentični, da slijede svoja zapažanja, svoju misao, svoja htijenja, da prate sebe.

Svečana ceremonija otvaranja i dodjele prestižnog priznanja koje nosi ime legendarnog Pavla Vuisića završena je vatrometom na ljetnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, gdje se po 48. put održavaju Filmski susreti, najstariji festival, poslije pulskog, na balkanskim prostorima.

Za najuspješnija glumačka ostvarenja u subotu, 31. avgusta, biće dodijeljene nagrade: Gran pri "Naisa" (uz 200.000 dinara), "Car Konstantin" i "Carica Teodora" (po 150.000), nagrade za izuzetnu mušku i žensku ulogu (po 100.000), za epizode i najboljeg debitanta (po 80.000 dinara).

Niška publika će moći da vidi i dva filma van konkurencije - dokumentarno-igrani "Put ružama posut", o princezi Oliveri, kćerki kneza Lazara i kneginje Milice i "Ponoćna molitva" o Boju na Čegru.

Takmičarski program

Prve večeri prikazana su dva filma u takmičarskoj konkurenciji i to "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića i "Mamaroš" Momčila Mrdakovića. Za nagrade konkurišu i glumci iz filmova "Krugovi", "Skidanje", "Odumiranje", "Vir", "Falsifikator", "Ljubav dolazi kasnije", "Gde je Nađa", "Led", "Artiljero" i "Država".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana