Paviljon BiH u Veneciji dostupan za novinare i stručnu javnost

A. M.
Paviljon BiH u Veneciji dostupan za novinare i stručnu javnost

Venecija - Paviljon BiH kao i svi paviljoni na 55. venecijanskom bijenalu prema pravilima Direkcije Bijenala danas od 10 časova dostupni su za novinare i stručnu javnost - kustose, galeriste, muzealce i umjetnike.

- Postavljanjem oficijelnog banera  izložbe Mladena Miljanovića “Vrt uživanja”, na zgradu Palate Malipiero, zvanično je i završena adaptacija izložbenog prostora i produkcija projekta kojom BiH učestvuje na 55. Venecijanskom bijenalu  - saopštio je tim Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske koji se nalazi u Veneciji, zaajedno sa akademskim slikarom Mladenom Miljanovićem. 

Objasnili su da je “međuprostor”, od 27. do 30. maja, odnosno 1. juna, za sve nacionalne paviljone i izložbe  je period kada komesari i umjetnici sa nestrpljenjem očekuju članove međunarodnog  žirija.

Ovogodišnjim žirijem  predsjedava britanska kustoskinja Yesika Morgan  iz Tejt galerije u Londonu.

Članovi žirija su i Sofija Hernandez Čong iz Meksika, Frančesko Manakorda iz Italije, Bisi Silva iz Nigerije i Ali Subotnik iz SAD.

Žiri će dodjeliti nagrade “Zlatni lav” za najbolji nacionalni paviljon i najboljeg umjetnika na međunarodnoj izložbi “Enciklopedijska palata”, kao i “Srebrnog lava” za obećavajućeg mladog umjetnika.

“Zlatnog lava” za životno djelo ove godine dobile su umjetnice Marija Lasnig iz Austrije i Mariza Merc iz Italije, na osnovu odluke Borda direktora Bijenala u Veneciji.

Izložba baljalučkog umjetnika Mladena Miljanovića,  u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske biće otvorena u četvrtak 30. maja u 19.30 časova.

Komesari izložbe su Sarita Vujković i Irfan Hošić, a pokrovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana