Pavel Surovi sa srpskom Templarkom osvojio još jednu prestižnu nagradu

S.K.
Srpska Templarka u arhaičnoj narodnoj nošnji iz Ključa
Foto: Pavel Surovi | Srpska Templarka u arhaičnoj narodnoj nošnji iz Ključa

SKOPJE - Fotografija srpske Templarke u arhaičnoj narodnoj nošnji iz Ključa, srpskog fotografa Pavela Surovog, osvojila je zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju Art Imagination u umjetničkoj fotografiji.

Od 343 prijavljena rada na takmičenju profesionalnih fotografa u Skopju u Makedoniji u umjetničkoj fotografiji, pod patronatom dvije fotografske asocijacije - International Association of Art Photographers i Photographic Society of America, fotografija srpske Templarke je osvojila zlatnu medalju u kategoriji kolor fotografija.

Portret Arhanđela Mihaila, čiji je autor takođe Surovi, dobio je priznanje honored mention IAAP Ribbon. Obe stare srpske nošnje iz mjesta u FBiH i Republici Srpskoj  je za fotografisanje pozajmio kolekcionar starih dinarskih nošnji Svetozar Kačar iz Čelareva.

Surovi se takmičio kao član Foto saveza Srbije.

Fotografija srpske Templarke je do sada bila nagradjena bronzanom medaljom u Parizu i dobila je najviše pohvala i priznanja na drugim svjetskim takmičenja, a nalazila se u na propagandnom bilbordu nakon proglašenja Novog Sada Evropskom prestonica kulture 2022. godine. 

-Zlatna medalja Američke asocijacije fotografa mi je do sada najveće priznanje i najjača nagrada u moj fotografskoj karijeri. Posle svetske premijere izložbe "Corona" u Parizu, gde su se mnogi posetioci fotografisali pored srpske Ratnice i Templarke nisam ni mogao slutiti da ću odmah posle povratka iz Francuske u Srbiju osvojiti zlatnu medalju upravo za fotografiju Templarke, koja štiti hrišćanstvo. Takodje i moj Arhanđel Mihailo u arhaičnoj narodnoj nošnji iz Janja (Šipovo) dobio nagradu. Ovo su dve najzanimljivije stare arhaične srpske nošnje koje žiriju upadaju u oko i osvajaju svetske medalje. Zato mi je želja da izložba " Corona " posle Pariza i Maribora otputuje u Banja Luku u Republiku Srpsku, jer je to posle ovih nagrada i zaslužila – istakao je Surovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana