Partiture iz paučine kao muzičko blago

Aleksandra Glišić
Partiture iz paučine kao muzičko blago

Banjaluka - Muzička čarolija ispuniće Banjaluku od 10. do 28. aprila, kada će biti održana tradicionalna manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića".

Organizator je, kao i prethodnih godina, banjalučka Akademija umjetnosti, a program čine koncerti, izložbe, književne promocije, predavanja, ali i naučni skup i radionice.

- Zadovoljstvo mi je što su se u organizaciju ovogodišnje manifestacije uključili naši studenti produkcije, što je suština njihove praktične nastave. Više od trideset programa delimo na tri grupe. Prva obuhvata domen nauke, druga je više književnog karaktera, a treća je muzička - najavio je dekan banjalučke Akademije umjetnosti Luka Kecman.

Istakao je da će na naučnom skupu biti 80 učesnika iz regiona, a radionice su namijenjene studentima, ali i svima koji se bave muzikom.

- Publika će imati priliku da uživa u muzičkom programu "Partiture iz paučine", ali i u koncertu Simfonijskog orkestra i večeri horske muzike - rekao je Kecman.

Profesor Akademije umjetnosti i predsjednik Muzikološkog društva Republike Srpske Saša Pavlović ističe važnost njegovanja uspomene na Vladu S. Miloševića.

- Prošle godine smo započeli program "Veče Vlade S. Miloševića" u kome se bavimo revitalizacijom dela ovog kompozitora. Zato smo sada program nazvali "Partiture iz paučine". Muzička zaostavština Vlade S. Miloševića predstavlja nacionalno blago Republike Srpske - rekao je Pavlović.

Naučni skup obilježiće i prisustvo značajne figure iz svijeta muzike.

- Imaćemo čast da ugostimo čuvenog muzikologa Nadeždu Masusovu, koja će održati predavanje 15. aprila - kaže profesor Akademije umjetnosti Sanda Dodik.

Animacikl

- Odlučili smo da 17. aprila putem animacikla promovišemo Akademiju umjetnosti. Animaciklom ćemo proći ulicama Banjaluke i predstaviti šta sve mladi mogu studirati na Akademiji. Zastajaćemo na nekoliko mjesta i projektovati reklamne filmove za upis u narednu školsku godinu - kaže Luka Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana