Pamtićemo nježnost i dobrotu

Aleksandra Glišić
Pamtićemo nježnost i dobrotu

BEOGRAD - Energija kakva se rijetko sreće i vanvremenska ljepota udružene sa nježnošću i dobrotom ostaće u sjećanju umjetnika koji su sarađivali sa glumačkom divom Nedom Arnerić.

Glumica, čiji je talenat ostavio snažan pečat u jugoslovenskoj kinematografiji, preminula je 10. januara u Beogradu, a njene kolege za “Glas Srpske” govore o uspomenama koji ih vežu.

- Neda Arnerić je nesumnjivo jedan od stubova kinematografije Jugoslavije, a svojom lepotom ostavila je neizbrisiv trag u svima nama i postala deo nas. Ona je je obeležila čitave generacije, bila je dobrodušna, sa njom je uvek bilo prijatno raditi. Bila je divna osoba i divan saradnik - rekao je Svetislav Bule Goncić podsjećajući da je sa Nedom sarađivao na nekoliko predstava u Ateljeu 212.

Igrali su više puta zajedno i na filmu i na televiziji.

- Ona ima ogroman opus, do svoje 26. godine snimila je više od 40 filmova. Puriša Đorđević je otkrio kao dete, a snimila je nezaboravne filmove kao što je “Višnja na Tašmajdanu”. Mnogi ne znaju da je završila istoriju umetnosti i bila je jedan od prvih privatnih galerista u Srbiji. Njen odlazak je veliki gubitak za sve nas, a ona ostaje u našim srcima - kazao je Goncić.

Saradnje sa slavnom glumicom prisjetio se i njen kolega Slavko Štimac.

- Neda je bila odlična glumica, to svi znamo. Ono po čemu je ja pamtim je jedna pitoma i dobra priroda. Bila je divan saradnik, nesebična kao glumica, profesionalac. Jako draga osoba. Zatečen sam ovom vešću. Nemam šta da dodam - rekao je Štimac. 

Pisac, scenarista i reditelj Đorđe Milosavljević sa Nedom je snimao dva filma.

- Sa Nedom Arnerić sam zaista divno sarađivao. U mom filmu “Točkovi” glumila je jednu od glavnih uloga, a zatim i u filmu “Nataša” koji sam pisao sa Srđanom Koljevićem. Ono što je možda još značajnije je da sam imao priliku da je upoznam onako ljudski. Bila je predivna, tolerantna, trpeljiva, draga, nežna. Bili smo zajedno u jednom žiriju festivala u Novom Sadu, gde smo imali priliku da se van snimanja bolje upoznamo, kad kamere nisu uključene. To mi je ostalo u lepom sećanju - ispričao je Milosavljević.

Sjećanje na glumicu čuva i njen kolega Dejan Lutkić.

- Poznavali smo se, samo jednom smo radili zajedno, davno. Neda je bila divna osoba, divna glumica. Veoma mi je žao što je otišla prerano. Neka joj duša bude mirna, konačno - kazao je Lutkić.

Glumac Stefan Uroš Tešić prisjetio se da je trebalo da u pozorištu rade komediju “Ime”.

- Ona je bila baš srećna da se radi komedija i da su se mladi baš nje setili. Sretali smo se po Vračaru, gledala je dve moje predstave. Bila je divna kad god se sretnemo. Ona je bila i biće veliko ime našeg filma i televizije, ali i pozorišta. Sigurno jedna od najlepših u regionu. Nezaboravne uloge nam je ostavila. I ja sam tužan jer nije jedina koju smo zaboravljali. Poput Vesne Pećanac, Olivere Katarine, Dušice Žegarac... Mogla je Neda još da igra i da ponudi, ali sada su druga pravila i podele. Neka joj je večna slava - kaže Tešić dodajući da su subotu uveče igrali komad “Glumica” odajući počast Nedi Arnerić.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici i kolegama Nede Arnerić.

Feđa Stojanović: Dama sa manirima

- Neda je bila sjajna glumica. Osobena, prefinjena, neprestano prožeta sumnjom u svoj talenat. Velika jugoslovenska zvezda još od rane mladosti. Ali to je ujedno bila i klopka. Nije imala pravo detinjstvo, devojaštvo. Preskočila je mnogo toga što formira čoveka. Kada se suočila sa tim zaželela je da preskoči i ove njene zrele godine. A kada se to preskoči, šta onda ostaje? Bila je prava dama sa manirima, delikatna i preosetljiva. Nikada nisam upoznao takvu osobu. Možda je ovo vreme previše grubo da bi takve kakva je bila Neda postojale. Ona je postojala i ona će za mene uvek postojati i želim da verujem da će ovo vreme koje nam predstoji ipak uspeti da stvori takve ljude. Delikatne, vaspitane, lepe, tople... Volim te prijateljice - odgovorio je glumac Feđa Stojanović na pitanje kakva sjećanja čuva na Nedu Arnerić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana