Pale: “Filmoteka” za ljubitelje SF žanra

Srna
Pale: “Filmoteka” za ljubitelje SF žanra

Istočno Sarajevo - Ljubitelji naučne fantastike imaju priliku da uživaju u nekim od najboljih filmova ovog žanra u programu “Filmoteke”, koju Kinoteka RS organizuje do 8. aprila u Palama u Art galeriji “G3”.

Prvi na programu je sinoć prikazani britanski film “Farenhajt 451” iz 1966. koji je, prema istoimenom kultnom romanu Reja Bredberija, režirao čuveni francuski reditelj Fransoa Trifo, što je ujedno njegov jedini film na engleskom jeziku.

Naučnofantastična epopeja “2001: Odiseja u svemiru” (1968), u režiji i produkciji Stenlija Kjubrika koji je, uz čuvenog pisca naučne fantastike Artura Klarka, i pisac scenarija, na programu je večeras u 19 časova.

Kjubrikova “Odiseja” jedan je od najboljih ikad snimljenih filmova. Glavne uloge tumače Kir Dulea, Geri Lokvud i Vilijam Silvester.

Treće večeri “Filmoteke” na programu je američki film Ridlija Skota “Istrebljivač” iz 1982, koji se zasniva na adaptaciji romana “Da li androidi sanjaju električne ovce?” Filipa K. Dika. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana