Pale: "Filmoteka" posvećena velikim glumicama Holivuda

Srna
Pale: "Filmoteka" posvećena velikim glumicama Holivuda

PALE - Martovska "Filmoteka", koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od sutra do četvrtka, 12. marta, na Palama biće posvećena legendarnim glumicama iz zlatnog doba Holivuda - Merilin Monro, Beti Dejvis, Džoan Kraford i Ketrin Hepbern koje su ključne uloge ostvarile u filmovima koji su ušli u istoriju svjetske kinematografije.

Prvi je na programu film Bilija Vajdlera "Neki to vole vruće" /1959/ sa Merilin Monro u glavnoj ulozi. U ovoj, prema ocjeni Američkog filmskog instituta, najboljoj filmskoj komediji svih vremena igraju i čuveni glumci Toni Kertis i Džek Lemon, najavljeno je iz Kinoteke.

Film je osvojio Oskara za najbolji kostim i još pet nominacija, a Monroova je nagrađena Zlatnim globusom, što je ujedno njena jedina velika glumačka nagrada.

Naredne večeri, u srijedu, 11. marta na programu je film "Šta se dogodilo sa Bebi Džejn", sa legendarnom Beti Dejvis u nezaboravnoj ulozi psihopate u ovom kultnom trileru Roberta Oldriča iz 1962. godine.

U filmu igra i njena vječita rivalka, čuvena holivudska zvijezda Džoan Kraford /1904-1977/, jedna od najvećih glumica tridesetih godina 20. vijeka, podjednako uspješna u nijemim i govornim filmovima Holivuda.

U četvrtak, 12. marta, na programu je istorijska drama "Zima jednog lava" Entonija Harvija iz 1968. godine, sa Piterom O`Tulom i Ketrin Hepbern u glavnim ulogama, film koji je osvojio tri Oskara, te još 12 nagrada i čak 18 nominacija.

Oskar za najbolju žensku ulogu pripao je Ketrin Hepbern, koja po broju osvojenih Oskara još drži primat među glumicama, sa četiri osvojena Oskara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana