Pakao nezgrapan, fanovi će uživati

Agencije
Pakao nezgrapan, fanovi će uživati

Prve kritike novog romana Dena Brauna "Inferno" ("Pakao") opisale su novu avanturu Roberta Langdona kao "glomaznu i nezgrapnu", ali uz objašnjenje da će ipak oduševiti ljubitelje Braunovih romana, javile su agencije.

Kako prenosi Rojters, kritičari ocjenjuju da će misterija, tajne šifre i turizam ispunjen istorijom oduševiti Braunove vatrene obožavaoce, ali da su neki dijelovi romana primjereniji holivudskim scenarijima nego romanu.

Langdon se ponovo vraća na scenu i ovoga puta prati tragove 14-vjekovnog pjesnika Dantea širom Firence, Venecije i Istanbula, u trci da spase svijet od smrtonosne, vještački napravljene kuge.

Kritičarka "Njujork tajmsa" Dženet Maslin navela je da roman počinje "klimavo", ali da ubrzo pronalazi ritam.

- Na veliko olakšanje svih koji ga vole, Braun je ne samo ostavio trag od mrvica u vezi sa Danteom, već se poigrava i sa vremenom, polom, identitetom, poznatim turističkim atrakcijama i futurističkom medicinom - kaže Maslin.

Kritičar "Indipendenta" Bojd Tonkin rekao je da je roman "glomazan i nezgrapan, ali pametno urađen" i u kritici postavio pitanje da li Braun može da se izbori sa jednim od najstarijih zapleta u istoriji - ludim naučnikom koji prijeti svijetu svojim izumom.

- Da li Braun može da ponovo interpretira poznatu priču o epidemiji i zarazi? Koliko god djelovala glomazno, može -  naveo je on.

Kritičar "Fajnenšel tajmsa" An Vilson navodi da je "Pakao" priča bez smisla, ispunjena naučnim glupostima.

- "Pakao" je manje roman, a više "recept" za triler - navodi se u kritici.

U Americi, kritičar "Ju-Es-Ej tudeja" Brajan Truit dao je Braunovom romanu tri od četiri zvjezdice u tekstu u kojem roman naziva "pakleno dobrim štivom".

- Braun ima dobru formulu sa Langdonom i čitanje kako prolazi kroz pakao je najbliže što jedna knjiga može da dođe ljetnjem bioskopskom hitu - napisao je Truit.

Den Braun, američki pisac detektivskih trilera, postigao je veliki uspjeh knjigom "Da Vinčijev kod", koja je postala jedan od najvećih bestselera posljednjih godina. "Da Vinčijev kod" je prodat u više od 25 miliona primjeraka.

Kriptografija

Den Braun je završio koledž "Amherst" i akademiju "Filips Ekseter", na kojoj je predavao engleski jezik, prije nego što se potpuno posvetio pisanju. Njegovo zanimanje za kriptografiju i tajne državne agencije navelo ga je da napiše svoj prvi roman "Digitalna tvrđava". Romani su mu prevedeni na više od 40 jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana