Ovo je Metamorphosis Constantiniana

B92, Tanjug
Ovo je Metamorphosis Constantiniana

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i generalni vikar fra Lepolod Rohmes otkrili su danas u Nišu spomenik posvećen obilježavanju sedamnaest vijekova od donošenja Milanskog edikta koji gradu poklanja Katolička crkva.

Spomenik pod nazivom "Metamorphosis Constantiniana" djelo je vajara prof. dr Dragana Radenovića i visok je oko pet metara, a postavljen je na Nišavskom keju u blizini Gradske kuće.

"Neka ovaj gest dobre volje i uvažavanja bude temelj budućih bratskih odnosa i medjusobnog uvažavanja svih religijskih zajednica u Nišu", rekao je Perišić zahvaljujući poklonodavcima.

On je napomenuo da smo ponosni na poklon katoličke braće jedne skulpture koja će u vremenu pred nama dati svoj subjektivni pečat i trajno će nas podsjećati na dane velikoghrišćanskog jubileja.

Perišić je dodao da originalni doživljaj skulpture, koja simbolizuje metamorfoze ljudskog roda od primitivnih početaka do utemeljenja hrišćanstva kao dominantne i vodeće religije, jeste i umjetnička snaga dijela.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predajući spomenik na simboličan način niškom gradonačelniku na ceremoniji u Gradskoj kući, rekao je da to predstavlja krunu jubilarne godine i da ova donacija govori koliko je bitno shvatiti znakove vremena i na njih pravovremeno, jasno, odlučno poput Konstantina Velikog odgovoriti.

"Naziv ove skulpture proročanski nas upozorava da smo svi mi pozvani na nove metamorfoze i nove preobražaje i uspone", kazao je Hočevar na svečanosti kojoj je prisustvovao sekretar nuncijature velečasni Januš Blahovjak, članovi gradskog rukovodstva, gradskih instutucija, političkog i javnog života.

Reč autora, prof. dr Dragana Radenovića:

Skulptura, spomenik posvećen Milanskom ediktu, predstavlja u jednom pokretu istrgnuti deo sa vertikale ljudske kulture odnosno civilizacije ili istorije čovječanstva.

Grubo modelovane forme skulpture su svjedočanstvo brutalnosti prilikom otkidanja jednog segmenta prošlosti i njegovo postavljanje u naše vrijeme na postament poštovanja i nerazumevanja.

Obilježje jedinstvenom činu erupcije griže savijesti, kao moralne sankcije za sve okrutnosti progona vjerujućih u istine drugačije od zvanične paganske vjere Rimske imperije, predstavljene su sa tri glave Konstantina Velikog, koje uvis uspravljaju pogled gledaoca. Glave imperatora Konstantina iz različitih perioda njegovog života se dižu nad neolitskom predstavom lica čovjeka iz Lepenskog vira. Pogled se završava na jednakokrakom krstu koji predstavlja simbol Sunca i jednu od prvih poznatih predstava krsta iz perioda katakombnog hrišćanstva.

Ispod trećeg Konstantinovog portreta, sa lijeve i desne strane, nalazi se stilizovana zastava rimskih legija vedžillum i Ananda, mitska ptica koja pamti nastanak svijeta. Tu se vizuelnom metaforom završava paganstvo, a najviša glava, sa psihološkim elementima hrišćanske blagosti, je osnova početka perioda globalne pobjede hrišćanstva.

Sa prednje strane postamenta je reljefni simbol proslave 1700. godina od Milanskog edikta. Ispod ovog kružnog oblika nalazi se godina 313 - 2013. Sa lijeve i desne strane postamenta stoje natpisi: „Za slobodu oslobođeni", na ćirilici i latinici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana