Ovako Kusturica izbjegava bombu

B92
Ovako Kusturica izbjegava bombu

Neobičan po mnogo čemu, filmsko-muzički festival Kustendorf, koji se održava od 18. do 23. januara, protiče u znaku brojnih iznenađenja koja vrebaju na svakom ćošku Drvengrada.

Mjesto na kojem možete piti rakiju zajedno sa Oskarovce Janušom Kaminskijem, dok vam on priča dogodovštine o radu sa Stivenom Spilbergom.

Mjesto gdje ćete sa glumicom Berensi Bežo razmjenjivati kontakte dok oko vas mirišu baklave poslužene u poslastičarnici nazvanoj po Andrićevom Ćorkanu.

Mjesto gdje ćete zajedno sa slavnim iranskim rediteljem Asgarom Farhadijem pogledati njegov najnoviji film „Prošlost", a onda do sitnih sati razgovarati o njemu i pitati reditelja sve što vam padne napamet.

Kustendorf nije sasvim običan festival, pa tako nije nimalo čudno što se neobične stvari dešavaju i kada se najmanje nadate. Primjera radi, čekajući da u Drvengrad sleti njegov gost Tjeri Fremo, generalni sekretar najčuvenijeg svjetskog festivala, Filmskog festivala u Kanu, reditelj Emir Kusturica je započeo sasvim običnu šalu o britanskom akcentu.

Međutim, obična šala dobila je neobičan tok, pa je nekoliko prisutnih kamera uspijelo da zabeleži pravu malu predstavu, vjerovatno izvedenu tada i nikada više.

I taman kada se činilo da je zavjesa spuštena, predstava je dobila svoj nastavak u kojem Kusturica smrtno ozbiljan objašnjava kako je osmislio mehanizam za izbjegavanje bombi koje mu šalju neprijatelji i svi oni koji ga satelitima prate dvadeset četiri sata dnevno. U pitanju je kotrljajući krevet koji se tokom spavanja pomjera tako da ga je veoma teško pogoditi.

„To je zato što 'oni' žele da budu precizni, najprecizniji što mogu. Pomjerajući svoj krevet ja ću ih zavarati i nikada me neće naći. Još uvijek razvijam ovu ideju", objašnjava Kusturica, i dalje ozbiljan sa ozbiljnim britanskim akcentom.

„To košta mnogo novca, ali ja radim naporno da bih bio što bezbjedniji. Jer, bezbjednost je danas jedna od najvažnijih stvari", zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana