Otvoreno Brankovo kolo

Agencije
Otvoreno Brankovo kolo

Sremski Karlovci – U Sremskim Karlovcima danas je svečano otvoreno 42. "Brankovo kolo" pjesnička manifestacija koja se održava u čast srpskog pjesnika Branka Radičevića.

"Brankovo kolo" prigodnom besjedom otvorio je pjesnik Vladimir Jagličić, koji je istakao da je Branko Radičević "mladost srpske poezije koja ne ume ostariti".

"To je mladost koja ljude poziva na bratsko okupljanje, ali i koja se, na vrhuncu cvati, setno osamljuje sa predosećanjem ranoga venjenja. Ta dva putića probila su stražilovski put našega pesništva. Na tom putu samotan čovek pod zvezdama može išetati u suton, na tom putu ljudi se mogu hvatati u kolo", rekao je Jagličić.

Narodni gajdaš Maksim Mudrinić otpjevao je dio pjesme "Brankova želja" Jovana Jovanovića Zmaja.

Operska umjetnica Vesna Aćimović izvela je Radičevićevu antologijsku pjesmu "Ribarčeta san", kompozitora Stanojla Rajčića, u klavirskoj pratnji Maje Grujić.

Bojana Nikolić i Etno-grupa "Srpski glasovi" otpjevali su staru ojkalicu "Pitaju me odakle si, plavka".

Na svečanom otvaranju svoje najbolje pjesme kazivali su pjesnici Stevan Tontić, Mirjana Božin, Goran Simić, Milena Severović, Dragoslav Dedović, Damir Malešev i Stela Manasijević.

Mladi dramski umjetnici Sonja Mladenov i Nikola Ivačkov, recitovali su Radičevićeve antologijske pjesme "Vragolije" i "Kad mlidijah umreti".

Ovogodišnje „Brankovo kolo" biće u znaku 130 godina od prenošenja zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo i 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša.


"Brakovo kolo" traje do 16. sepetmbra, a program manifestacije će se odvijati, osim u Sremskim Karlovcima, i na Stražilovu, kao i u Novom Sadu.

Velika pjesnička manifestacija održava se u čast Branka Radičevića /1824-1853/, jednog od najvećih pjesnika evropskog lirskog romantizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana