Otvoreno Brankovo kolo-Najveća smotra pjesništva u regionu

Srna
Foto: srna

SREMSKI KARLOVCI - U Sremskim Karlovcima danas je otvoreno 50. jubilarno "Brankovo kolo" - najveća pjesnička manifestacija u regionu, posvećena Branku Radičeviću /1824-1853/, jednom od najvećih srpskih pjesnika evropskog lirskog romantizma.

Besjedom o Branku Radičeviću, "Brankovo kolo" otvorio je Anđelko Anušić, ugledni srpski književnik, koji se zapitao koga to veliki pjesnik poziva u "vilovito, plahovito kolo" u čuvenoj pjesmi "Đački rastanak".

"Poziva svoje, naše sunarodnike u svrstavane u krajinama i pokrajinama, u miljenijima, koje im je Bog, geografija i antropologija darovala", rekao je Anušić.

On je rekao da su Brankovi astralni stihovi ljekoviti za rahitičnu kulturu sjećanja.

"I zato, neka su nam uvek na pameti Brankovi stihovi: žBrže, braćo, amo, žamo, da se skupa poigramo. Srbijanče, ognju živi, Rvaćane, ne od lane. Oj Bosanče, stara slavo. Oj Ero, tvrda vero, aoj Sremče, gujo ljuta, Crnogorče, care mali. Oj sokole Dalmatinče, o ti krasni Duborvčane, oj Slavonče tanani, Banaćane lagani. Oj Bačvane, zdravo, zdravo. I svi drugi tamo, amo, da se žamo poigramo...", završio je Anušić svoju besjedu stihovima besmrtnog pjesnika.

U okviru ceremonije otvaranja Kola, slavnoj pozorišnoj, televizijskoj i filmskoj glumici Svetlani Bojković uručena je Velika povelja.

Bojkovićevoj je Veliku povelju uručio Nenad Grujičić, predsjednik kulturne institucije "Brankovo kolo".

Grujičić je tom prilikom istakao, da je Bojkovićevoj Povelja pripala za višedecenijski nadahnuti doprinos ljepoti i moći poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pjesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića.

Bojkovićeva je, zahvaljujući za prestižno priznanje, nadahnuto odrecitovala stihove legendarne Brankove pjesme "Vragolije" na radost prisutnih ispred sremskokarlovačkog Zavičajnog muzeja, gdje je održana svečanost otvaranja manifestacije.

U okviru ceremonije otvaranja poznati pjesnici kazivali su stihove svojih pjesama, a među njima i Milan Rakulj iz Banjaluke i Stevan Tontić.

Stihove svoje pjesme "Divlja tišina" govorio je i Peter Fleker, pjesnik-humanista iz Njemačke, koji više puta nastupao u Banjaluci i Čelincu.

Manifestacija Brankovo kolo, trajaće do 20. septembra ove goidine a u okviru nje biće izvedenirazni zanimljivi programi i to u Sremskim Karlovcima, Stražilovu i Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana