Otvoreni „Proljećni Brankovi dani“

Srna
Foto: Ilustracija

SREMSKI KARLOVCI- Pjesnicima Milanu Rakulju iz Banjaluke, Andriji Raduloviću iz Podgorice, Ivanu Despotoviću iz Beograda i Dajani Petrović iz Valjeva danas su u Sremskim Karlovcima uručena prestižna književna priznanja "Pečat varoši sremskokarlovačke".

Nagrade za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku u prošloj godini uručio je predsjednik kulturne institucije "Brankovo kolo" Nenad Grujičić na svečanom otvaranju manifestacije "Proljećni Brankovi dani 2022".

U ime nagrađenih pjesnika obratio se Andrija Radulović, koji je rekao da je došao u Sremske Karlovce da se pokloni Branku Radičeviću.

"Stojim ovdje pred Brankom da mu se poklonim i prislužim svijeću Svetom Petru Cetinjskom, koji se davno upisao u biografiju ovog mjesta, kao što se Branko upisao u dušu svakog Crnogorca, koji drži do Njegoša i Vuka", rekao je Radulović.

Rakulj je naglasio da je on "dijete Brankovog kola".

"Ova institucija me je otkrila kao pjesnika i uvijek budi u meni emocije, što ističem u svim ovakvim prilikama", rekao je Rakulj, prije nego što je odrecitovao pjesmu "Ovaj svijet je propalo mjesto", za koju je rekao da itekako odgovara današnjem vremenu.

Osim Rakulja, stihove iz svojih nagrađenih zbirki nadahnuto su kazivali i Andrija Radulović, Ivan Despotović i Dajana Petrović.

Predsjednik kulturne institucije "Brankovo kolo" Nenad Grujičić rekao je Srni da danas u Sremskim Karlovcima otkucava srce ljepote iako je svuda okolo predapokaliptična jeza i mnogo neizvijesnosti.

"Ovde je veliki pesnik Branko Radičević proveo svoje najmlađe dane, ovde se školovao i ostavio neizbrisiv trag svugde gde se govori i piše srpskim jezikom", rekao je Grujičić prije svečanog otvaranja manifestacije u bašti "Brankovog kola", najveće pjesničke manifestacije u Srbiji posvećena velikom srpskom pjesniku evropskog lirskog romantizma 19. vijeka.

Ovogodišnja velika pjesnička smotra posvećena je 175 godina od štampanja prve knjige pjesama Branka Radičevića u Beču 1847. godine.

Za vrijeme trajanja manifestacije biće održani i programi koji će biti u znaku mladih talenata i laureata podržanih i afirmisanih od kulturne institucije "Brankovo kolo", njenog organizatora.

Na Svjetski dan poezije u bašti Brankovog kola učesnicima i publici biće darivane knjige dosadašnjih laureata međunarodne nagrade "Branko Radičević".

Nastupiće i mladi pesnici, dobitnici nagrade "Stražilovo", Nikola Rausavljević, Jelena Vujanović, Milan Ćosić i Filip Božić Dejanović.

U trima gimnazijama Karlovačkoj, Zmaj-Jovinoj i Isidorinoj biće priređeni "Pjesnički matinei đaka-pjesnika".

Rođendan Branka Radičevića, 198. po redu, biće obilježen prema novom kalendaru, 28. marta u novosadskoj Osnovnoj školi "Branko Radičević" programom "Pjevam danju, pjevam noću, pjevam, sele, što god `oću".

Tog datuma se završavaju ovogodišnji "Proljećni Brankovi dani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana