Otvoreni konkurs i javni poziv za informisanje na srpskom jeziku

Srna
Otvoreni konkurs i javni poziv za informisanje na srpskom jeziku

BEOGRAD - Pokrajinski Fond za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu raspisao je konkurs za podsticanje javnog informisanja na srpskom jeziku u zemljama u regionu i javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija Srba u regionu.

Konkurs je otvoren do 8. aprila, a javni poziv do 15. aprila.

Ukupan iznos sredstava koji se dodjeljuje na konkursu iznosi 8.000.000 dinara (68.000 evra), pri čemu najmanje 100.000 dinara (851 evra) po projektu, a najviše 3.000.000 dinara (25.500 evra).

Ukupan iznos sredstava koji se dodjeljuje na javnom pozivu iznosi 3.000.000 dinara (25.500 evra), pri čemu je najmanji iznos po projektu 50.000 dinara (425 evra), a najveći 350.000 dinara (2.980 evra).

Prijave u vidu propisanog obrasca mogu se preuzeti sa sajta www.fondirpvojvodine.rs.

Pod zemljama u regionu podrazumijevaju se Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Albanija i Mađarska, objavljeno je na sajtu Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Predloženi projekat mora se realizovati preko medija čije se sjedište nalazi na teritoriji države iz koje konkuriše predlagač projekta.

Ciljevi konkursa su uvođenje, poboljšanje ili proširenje programskih sadržaja u medijima, kao podrška ostvarivanju prava srpskog naroda u zemljama u regionu na informisanje na sopstvenom jeziku, njegovanja sopstvene kulture i identiteta, razvoja obrazovanja i jezičke kulture.

Pravo da dobiju ova sredstva imaju registrovani izdavači medija i pravna lica registrovana za audio i video produkciju, koja imaju potpisan ugovor ili ovjerenu izjavu izdavača medija ili medija u kojima će programski sadržaji biti emitovani.

Medijski proizvod može biti isključivo na srpskom jeziku, odnosno pismu, predlagač može podnijeti prijavu samo za jedan projekat, a ukoliko je pravno lice izdavač više medija, ima pravo učešća za svaki medij čiji je izdavač.

Prijavu sa traženom dokumentacijom treba poslati poštom u zatvorenoj koverti na adresu: Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Bulevar Mihajla Pupina 25, 21 000 Novi Sad, sa naznakom "KONKURS - JAVNO INFORMISANjE".

Što se tiče javnog poziva za finansiranje projekata srpskih organizacija iz regiona, on se odnosi na dodjelu sredstava za realizaciju projekata od značaja za pripadnike srpskog naroda koji žive u zemljama u okruženju.

Fond će finansirati ili sufinansirati programe iz različitih oblasti koji se odnose na istraživanje, očuvanje i promovisanje srpskog kulturnog nasljeđa, obilježavanje jubileja u vezi sa značajnim ličnostima i istorijskim događajima, edukacija i promocija znanja o značaju narodnog stvaralaštva za očuvanje identiteta Srba.

Biće finansirani i programi koji se odnose na njegovanje jezika i ćiriličkog pisma, kulturnog i vjerskog identiteta i iniciranje i podržavanje aktivnosti opremanja i unapređivanja kapaciteta organizacija, fondacija i lokalnih zajednica Srba u regionu.

Pravo na sredstva iz javnog poziva imaju udruženja, organizacije i fondacije Srba koje u zemljama u regionu organizuju programe od značaja za srpski narod, a podnosioci prijave moraju biti registrovani u zemljama koje su obuhvaćene ovim javnim pozivom, dok predlagač može podnijeti prijavu samo za jedan projekat.

Prijavu sa traženom dokumentacijom slati isključivo poštom u zatvorenoj koverti na adresu Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Bulevar Mihajla Pupina 25, 21 000 Novi Sad, sa naznakom "Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata i programa organizacija Srba u regionu".

Za sve dodatne informacije korisnici se mogu obratiti Fondu za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, na broj telefona 021 4754295 ili na imejl upravafondirpvojvodine.rs.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana